Uvodi li Srbija zaista sankcije Rusiji? 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Nema nikakvih sankcija, odnosno zabrane izvoza u Rusku Federaciju, rekao je direktor Uprave carina Branko Radujko agenciji Tanjug, demantujući navode Pokreta obnove kraljevine Srbije da je Ministarstvo finansija, preko Uprave carina, počelo uvođenje sankcija Rusiji.

Demanti informacije koju je POKS saopštio javnosti da je Ministarstvo finansija, preko Uprave carina, počelo uvođenje sankcija Rusiji, odnosno da je od danas, 18. maja, zabranjen uvoza i izvoz iz te zemlje, što se odnosi i na poljoprivredne proizvode, Danas je dobio i u Ministarstvu finansija.

– Poljoprivrednici koji na rusko tržište izvoze svoje proizvode apsolutno nemaju razloga za brigu. Srbija je slobodna zemlja koja ima razvijene spoljnotrgovinske odnose sa svima i veoma efikasne i za sve jednake i transparentne izvozne i uvozne procedure – izjavio je Branko Radujko.

Podsetimo, izaslanik Evropske unije za sankcije Dejvid O’Saliven, boravio je u Srbiji, u sredu i četvrtak, 10. i 11. maja i susreo se sa predsednikom i premijerkom Srbije.

Kako su za Danas rekli diplomatski izvori, O’Saliven je došao sa jasnom porukom da Srbija više nema prostora da izbegava uvođenje sankcija Rusiji, uoči donošenja novog paketa restriktivnih EU prema toj zemlji.

Kako je Danas već izvestio, Dejvid O’Saliven svoj izveštaj podnosi i direktno je odgovoran – Mejrid Makgines, evropskoj Komesarki za finansijske servise, finansijsku stabilnost i tržište kapitala, što, posledično je, neupitno upućuje na zaključak o izuzetnosti pritiska EU da se Srbija, kao „treća zemlja“ konačno priključi i uskladi svoju spoljnu politiku sa Unijom, kada je o Rusiji reč.

O tome je za Danas govorio Goran Miletić, direktor Civil right defendersa za Evropu, koji je objasnio značaj trenutka dolaska ovog evropskog izaslanika – da on dolazi sada jer se priprema novi paket sankcija vezan za Rusiju, a fokus mera u ovom paketu su „treće zemlje“ koje služe za izbegavanje sankcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari