Uz novog gradonačelnika i rekonstrukcija Vlade 1arhiva Foto: Fonet/ Vlada Srbije Slobodan Miljević

Predsednik Aleksandar Vučić u ovom trenutku jedini zna ime novog gradonačelnika: da li će to biti neko iz redova naprednjaka, neka nestranačka ličnost, ili će fotelja pripasti koalicionom partneru SPS-u, uprkos tome što SNS samostalno može da formira vlast u gradu.

Lista kandidata je duga, pominju se – Siniša Mali, Irena Vujović, Zoran Radojičić, Goran Vesić, Aja Jung… Gradonačelnik će sigurno biti neko od prvih 20 kandidata sa liste SNS – sve ovo tvrde izvori našeg lista u Srpskoj naprednoj stranci. Dodaju da je za sada jedino sigurno da će gradonačelnik biti izabran u naredna 52 dana, kao i da će za 15-ak dana biti konstituisana Skupština Beograda.

Izvori Danasa napominju da se poslednjih meseci u krugovima vladajuće stranke smatra da je vrlo moguće da će pre izbora gradonačelnika Beograda biti obavljena i rekonstrukcija Vlade premijerke Ane Brnabić. S obzirom da se već duže vreme pominje da će Dušan Vujović, ministar finansija, iz ličnih razloga otići iz Vlade, kako tvrde naši izvori, na njegovo mesto mogao bi da dođe aktuelni gradonačelnik Siniša Mali, koji već ima iskustva u oblasti finansija.

Pojedini izvori tvrde i da u SNS nisu zadovoljni radom ministra zdravlja Zlatibora Lončara, jer su svesni i da su građani najnezadovoljniji sistemom zdravstva. Zato Lončara treba zameniti nekim drugim naprednjačkim kandidatom. Na to mesto mogao bi da dođe Zoran Radojičić, direktor dečije klinike u Tiršovoj i prvi sa liste Aleksandar Vučić „Zato što volimo Beograd“. Izborom za ministra naprednjaci bi se na najbolji mogući način zahvalili Radojičiću na uspešno vođenoj kampanji i rezultatu kome je doprineo.

Međutim, kao što figurira priča da bi Radojičić mogao da bude novi ministar zdravlja u rekonstruisanoj vladi, valja podsetiti i da su, čim je objavljeno da će on biti prvi na listi SNS, pokrenute spekulacije da bi on mogao zapravo da bude naslednik Malog. U javnim nastupima Vučić tu mogućnost nije isključio, ali je ponovio da je on prvi na listi i da se na izborima u Beogradu ne bira gradonačelnik. Sam Radojičić je u predizbornom intervjuu rekao da je spreman da bude gradonačelnik prestonice.

Ono što još spaja Vučićevo kadrovsko rešenje za gradonačelnika i rekonstrukciju Brnabićkinog kabineta je malo verovatna, ali ne i potpuno isključena mogućnost da funkciju u Beogradu prepusti SPS. Moguće je i da je to bila kombinacija za slučaj da je SPS neophodan za formiranje odborničke većine u parlamentu Beograda, ali to nije slučaj. SNS, podsetimo, ima komotnu većinu i bez SPS. U ovom kontekstu, gde se u kombinatorici pojavljuje SPS, najviše se čuje ime Aleksandra Antića, kandidata SPS za gradonačelnika. On je figurirao za tu poziciju i pred izbore 2008, 2012. i 2014. godine, ali najviši domet mu je bio predsednik Skupštine Beograda. Predsednik SNS Aleksandar Vučić kaže da nema ništa protiv da sa SPS bude u gradskoj vladi, ali da će o tome odlučiti ljudi sa liste. Pojedini izvori sa političke scene smatraju da bi imenovanje Antića na funkciju gradonačelnika značilo da Vučić preuzima od socijalista vrlo bitan sektor energetike u Vladi Srbije, ali o tim spekulacijama nema nikakve potvrde. To bi takođe ukazivalo na pravac, za sada ničim potkrepljen, da bi ovo bio način da se umanji ruski uticaj i postignu energetski sporazumi sa Kosovom.

Konačno, Siniša Mali je po svemu što se tvrdilo pre i tokom kampanje, i dalje mogući gradonačelnik u drugom mandatu. Podsetimo, i ranije je bilo spekulacija da on prelazi u Vladu, pisano je i da bi mogao biti šef kabineta Ane Brnabić. Još ranije, tvrdilo se da bi on ranije preuzeo menadžersku funkciju u kompaniji Igl hils koja gradi Beograd na vodi, umesto bilo kog mesta u izvršnoj vlasti u Srbiji. Izvori Danasa tvrde i da će Goran Vesić najverovatnije ostati na mestu gradskog menadžera, jer se u tom sektoru pokazao sasvim dobro.

Šanse da postane gradonačelnica ima Irena Vujović, aktuelna predsednica opštine Savski venac. Ona je nakon izbora 2012. i 2014. izabrana za poslanicu u Skupštini Srbije, ali je na tu poziciju podnela ostavku jer je Agencija za borbu protiv korupcije saopštila da ne može istovremeno da bude i na funkciji pomoćnika gradonačelnika. Pre godinu i po dana postala je članica Predsedništva SNS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari