UZUS Vladi Srbije predao peticiju za tužbu protiv Crne Gore 1Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Predstavnici Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti (UZUS) predali su danas u Vladi Srbije peticiju sa više od 10.000 potpisa sa zahtevom da Srbija protiv Crne Gore podnese tužbu Evropskom sudu za ljudska prava.

Pedsednik UZUS-a Savo Manojlović izjavio je da bi tužbu trebalo podneti zbog kršenja osnovnih ljudskih prava, pre svega prava na imovinu i slobodu veroispovesti.

Prema njegovim rečima, to je brže i efikasnije nego da to učini Srpska pravoslavna crkva (SPC), jer bi ona pre toga morala da iscrpi sva pravna sredstva u Crnoj Gori što bi, kako je rekao, moglo da potraje desetak godina.

Podsetio je da Srbija, kao zemlja potpisnica Konvencije za zaštitu ljudskih prava, može da tuži drugu državu „što je u ovom slučaju realan put da se zaštite ljudska prava u Crnoj Gori“.

Rekao je da zapaljive izjave bude sumnju da su događaji „sinhronizovani između političkih elita, kako bi se sakrili neki problemi“ i ocenio da su građani koji protestuju i SPC „pokazali veliku dozu mudrosti i mira“.

Prema njegovim rečima, zahtev je predat Vladi u „pet do 12“, jer je situacija „zapaljiva“.

„Dovoljna je jedna razbijena glava da ona eskalira“, rekao je Manojlović i podsetio kako su započeli sukobi na prostoru buvše Jugoslavije.

Naveo je da su potpisi za peticiju prikupljeni onlajn, „brže nego što smo očekviali“ i dodao da će se prikupljanjem nastaviti.

Kazao je da će to udruženje ponuditi nacrt tužbe stručnoj javnosti, organiozovati javnu raspravu i nakon toga je besplatno dati Vladi Srbije.