Vasiljević (Moramo): Doktor Šapić da pomogne akademskoj zajednici oko plagijata 1Foto: Ne davimo Beograd

Na poziv odbornice „Moramo“ Jelene Vasiljević u skupštini grada Beograda, da se Aleksandar Šapić kao gradonačelnik Beograda i doktor nauka, pozabavi i problemima naučne zajednice, u meri u kojoj njegove nadležnosti to dozvoljavaju, Šapić je obećao da je spreman da „pomogne akademskoj zajednici na temu lažnih diploma i doktorata“, samo da mu se predoči na koji način to može da uradi.

Među obrazloženjima za i protiv izbora Aleksandra Šapića za gradonačelnika Beograda bila je i „pozitivna konstatacija“ Jelene Vasiljević iz odborničke grupe Moramo, kako je sama naglasila da je „hvale vredno ranije uspostavljeno opredeljenje vladajuće koalicije da na čelna mesta izvršne vlasti u Beogradu postavlja osobe sa doktoratom“.

Vasiljević je izrazila nadu da će Šapić pomoći akademskoj i naučnoj zajednici da se izbori protiv lažnih doktorata i da će ispuniti predizborno obećanje da razvija „intelektualne industrije“ u Beogradu.

– U ime akadamske zajednice, kojoj i sama pripadam, nadam se da bi doktor Šapić možda mogao da pomogne, iako vrlo dobro znam da to nije u opisu nadležnosti gradonačelnika, da se ovdašnja akademska zajednica izbori sa mnoštvom problema a jedan od najvećih je pošast lažnih doktorata, što ugrožava kredibilitet naše zajednice, navela je Vasiljević.

Ona je podsetila da je Šapić „predano“ pisao svoj doktorat dok je vršio funkciju pomoćnika gradonačelnika, u vreme mandata Dragana Đilasa, te navela da možda zbog tako predanog rada na doktoratu nije uspeo da spreči svu tu „katastrofu“ o kojoj danas govori vezano za ovaj period.

– Doktor Šapić u svojim predizbornim nastupima često je stavljao težište na intelektualne industrije, da će to biti glavna privredna grana Beograda, sa najvećim udelom BDP-a. Volela bih da nam doktor Šapić objasni kako će to biti moguće sa ovako malim izdvajanjima iz republičkog budžeta za nauku – navela je Vasiljević.

Ona je dodala da je „skeptična“ oko toga šta se krije iza intelektualnih industrija, kao i da je centralno pitanje lažnih doktorata.

Šapić je replicirao odbornici Moramo ističući da je spreman da se kao gradonačelnik založi za ovo pitanje.

– Prihvatam da pomognem akademskoj zajednici na temu lažnih diploma i doktorata. Sledeći put spremite način kako, i ja kao gradonačelnik to prihvatam. Vidite da možemo vrlo lako da nađemo zajednički jezik oko različitih stvari – naveo je Šapić.

On je dodatno pojasnio da pod intelektualnom industrijom ne podrazumeva samo naučnu zajednicu već i IT sektor i sve mlade ljude koji su se sa studija iz inostranstva vratili u Srbiju.

– To je industrija koja ima veliki potencijal i više ćemo govoriti o tome ako budem izabran, naveo je on.

https://www.danas.rs/vesti/beograd/odbornici-skupstine-grada-beograda-danas-biraju-novog-gradonacelnika/

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari