„Vaspitačice, članice SNS, ili ne rade ništa, ili idu da podrže Vučića“ 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ/EV)

Pobunile smo se, posle niza godina, prvi put. Nismo htele da ostanemo na poslu i brinemo o duplo više dece jer su druge vaspitačice na mitingu podrške Srpskoj naprednoj stranci i Aleksandru Vučiću. Jednostavno, rekle smo da nećemo i da to više ne može.

Zatim je to zamenica predsednika Demokratske stranke, Dragana Rakić, prenela na društvenim mrežama, što je otišlo potom i u medije, tako da se odustalo od te namere slanja naših koleginica, inače, članica SNS, koje su i primljene u radni odnos u našem vrtiću na osnovu članske karte naprednjaka. Na miting podrške Vučiću. I one su ostale na poslu, a mi, koje nismo članice SNS, niti smo po tom osnovu zaposlene, poput mnogih drugih primera u prošlosti, nismo morale da radimo dupli posao dok su one na svojim stranačkim zadacima – kaže za Danas vaspitačica u jednom vrtiću u Vršcu, koja, zbog osetljivosti teme, pritiska direktorke, odnosno zavisnosti egzistencije i radnog mesta od političkog opredeljenja, nije smela da otkrije javno svoj identitet.

Dragana Rakić je saopštila da će 48 vaspitačica i pomoćnih radnika Predškolske ustanove „Čarolija“ iz Vršca danas u podne morati da napusti svoja radna mesta kako bi prisustvovali otvaranju puta Opovo-Debeljača.

Rakić je, potom, agenciji Beta kazala da je put Opovo-Debeljača pušten u saobraćaj pre dva i po meseca, a da će ponovnom otvaranju prisustvovati kandidat za predsednika Srbije i nosilac svih izbornih lista Srpske napredne stranke. Aleksandar Vučić.

– Nedopustivo je da vaspitačice ostavljaju decu u vrtićima kako bi prisustvovale mitinzima Vučića na kojima on stvara lažnu sliku da ga narod voli. Zbog Vučićevog mitinga danas će biti ugrožena bezbednost dece u vršačkim vrtićima, jer će morati da dodje do spajanja grupa, a o najmladjima će brinuti nedovoljan broj vaspitačica koje su odbile da idu na politički skup – kazala je Rakić.

„Vaspitačice, članice SNS, ili ne rade ništa, ili idu da podrže Vučića“ 2
Foto: FoNet/Milica Vučković

Prema rečima Danasove sagovornice, višedecenijske vaspitačice u vrtiću „Čarolija“, u poslednjih nekoliko godina, govotovo sva rukovodeća mesta u toj ustanovi zauzeli su članovi SNS.

– Takođe, zapošljavaju se kadrovi kojima je ulaz na radno mesto samo članska krata naprednjaka. Moram da vam kažem da je tu reč o, uglavnom, mlađim koleginicama koje su ponašaju dosta opušteno na poslu. One dođu na posao da bi odmah otišle na pauzu, obišle prodavnice, banke, uradile sve, ali samo ne ono što im je posao. Dakle, brinule o deci. Mi, vasšpitačice koje u ovom vrtiću radimo mnogo duže od njih, pritom smo ostavljene da radimo njihov posao. Da spajamo grupe, snalazimo se jer one ili odu da rade nešto svoje, lično, ili da obavljaju partijske zadatke. Koliko puta se desilo da gradonačelnica Vršca pozove direktorku i da onda direktorka bez ikakvog pitanja oslobodi radnih obaveza određen broj vaspitačica, članica SNS – zaključuje sagovornica Danasa.

Dragana Rakić za Danas kaže da je pritisak na vlast, objavama i istinitom informisanju građana, urodio plodom kao i dosta puta do sad.

Kako ističe, ova vlast radi pod pritiskom i zato je odustala i od toga da angažuje vaspitačice iz pomenutog vrtića da idu na skup Aleksandra Vučića.

Navela je da je gradonačelnica Vršca zapretila jednoj vaspitačici koja je odbila da ide na skup SNS-a.

– Gradonačelnica Dragana Mitrović, članica SNS, je kazala vaspitačici ‘tvoj posao je danas da ideš u Opovo, a ne da čuvaš decu’ – kaže Rakić.

„Vaspitačice, članice SNS, ili ne rade ništa, ili idu da podrže Vučića“ 3
foto FoNet/Fondacija Đoković

Prema njenim rečima, ranije, tokom jučerašnjeg dana, u Kovačici i Vršcu će zbog posete Vučića sva javna preduzeća biti zatvorena već u 12 sati, kako bi zaposleni organizovano otišli na skup u Opovo na kome će govoriti predsednik SNS i Srbije.

– Svako ko odbije da udje u autobus može da očekuje otkaz na poslu – rekla je zamenica predsednika DS, Dragana Rakić.

Na pitanje zbog čega vlast SNS na ovaj način pritiska i ucenjuje građane, odnosno zar nije taj vid pritiska upravo kontraproduktivan, jer izaziva, kako možemo videti, upravo bunt, sociolog Jovo Bakić kaže da bi „trebalo bi da bude kontraproduktivno, ali društvo je iskvareno, pa ima sasvim dovoljno saučesnika mafije“.

„Vaspitačice, članice SNS, ili ne rade ništa, ili idu da podrže Vučića“ 4
Foto: Medija centar

– Pretpostavljam da su ti građani jako poniženi, besni, ali verovatno ima i beslovesnika kojima je svejedno, ako nisu i srećni zbog sitne vajdice. Kada režim jednom padne, svi će govoriti kako su uvek bili protiv njega – zaključuje Jovo Bakić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari