Vegel: Život je u opasnosti od virusa, ali demokratiju smo izdali mi 1Foto: BRANKO STOJANOVIC

Ovih dana često mogu da pročitam da virus napada i život i demokratiju. Život je zaista u opasnosti od virusa, ali demokratiju smo izdali mi, građani ove zemlje. Nikako se ne bih složio s tim da odgovornost prebacujemo na virus, izjavio je u intervjuu za Novi magazin književnik Laslo Vegel.

„Već bar jednu deceniju u postsocijalističkim zemljama se sve više pojačava ekstremna desnica, nacionalizam je u prodoru, a duh tridesetih sve je više prisutan. Pandemija samo sve ove pojave stavlja u histeričan kontekst. Može virus da napada još oštrije, što nije isključeno, ali mi bismo mogli da sačuvamo demokratski duh društva i da ne budemo osramoćeni“, ocenio je on.

Vegel je dodao da nije protiv strogih ograničenja kontakata jer se „zbog čuvanja života samo jednog jedinog čoveka vredi pridržavati i najstrožih normi ponašanja“, ali da to „činimo svesno i na osnovu valjanih i racionalnih preporuka“.

„Danas je, upravo u ovim opasnim vremenima, izašla na videlo globalna kriza poverenja. Građani nemaju poverenja u Vladu, a Vlada nema poverenje u građane. Šta je razlog tome? Pa mislim da je to pre svega višedecenijska kriza tranzicionih elita“, rekao je on.

„Ta kleptokapitalistička elita proćerdala je demokratske ideale i zbog toga su se građani razočarali u demokratiju i očajnički traže lek za ranu u pojavi jednog novog vođe, pa ako treba i diktatora… Više ne verujemo ni demokratiji ni diktaturi. Stigli smo do nulte tačke, u kojoj ne postoji jedna nova intelektualna elita koja bi formulisala put iz ove velike klopke“, dodao je Vegel.

„Inače, ne mislim da živimo u klasičnoj diktaturi nego u jednom labavom hibridnom sistemu. Imamo parlamentarni sistem, postoji opozicija, još nekako preživljava i nezavisna štampa, imamo novinare koji još pišu onako kako misle, ali demokratske institucije su slabe i nemoćne, partokratija se širi kao kancer, strah je sve veći, a sloboda je u karantinu“, rekao je on.

„Gledam šta se odigrava na medijskoj sceni i prosto ne mogu da verujem svojim očima. Sve to je nepotrebno, potpuno je bizarno i nerealno. Nepotrebno jer je ova vlada na izborima dobila veliko poverenje građana i mogla bi da vlada u velikom stilu. Problem je u tome da vladajući sloj deluje kao da ni sam ne veruje svojim principima. Imamo veoma glasne partijske funkcionere, ali nemamo državnike“, naveo je Vegel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari