"Velika sramota": Sagovornici Danasa o postavljanju kadra SNS, bivšeg komandata VRS i osumnjičenog za ratne zločine, na poziciju vlasti u prestonici 1Foto: BETAPHOTO/ Informativna sluzba Sprski patriotski savez

Svetozar Andrić је 31. maja 1992. godine izdao naređenje о formiranju logora Sušica. Logor је funkcionisao od 31. maja do 30. septembra 1992. godine. lzmeđu 2.000 i 2.500 muslimana је prošlo kroz ovaj logor od osnivanja do zatvaranja – kaže za Danas Nataša Kandić, osnivačića Fonda za humanitano pravo.

Vladajuća koalicija u Beogradu, koju predvodi Srpska napredna stranka i aktuelni gradonačelnik, Aleksandar Šapić, predložila je Svetozara Andrića,bivšeg generala u Vojsci Republike Srpske za člana Gradskog veća, a njegov izbor je zvanično potvrđen 18. avgusta.

Prema rečima Nataše Kandić, 7. septembra 1992. kod pravoslavne crkve u Vlasenici obavljena sahrana 29 srpskih vojnika poginulih u borbama sa Armijom BiH.

– Sahrani je prisustvovao Svetozar Andrić, komandant Birčanske brigade VRS. Posle sahrane tri policajca su otišla u logor Sušica u kojem se u tom trenutku nalazilo izmedu 140 i 150 logoraša. Svih 140-150 logoraša је izvedeno iz logora i ubljeno – kaže Kandić.

Kako dodaje, Svetozar Andrić је kao komanandant Birčanske brigade VRS 28. maja 1992. godine izdao naređenje u kojem је navedeno da „lseljavanje muslimanskog stanovnistva mora blti organizovano i uvezano sa opštinama preko kojih se vrši iseljavanje”.

"Velika sramota": Sagovornici Danasa o postavljanju kadra SNS, bivšeg komandata VRS i osumnjičenog za ratne zločine, na poziciju vlasti u prestonici 2
Foto: Medija centar

– lseljavati se mogu samo deca i žene, а muškarce sposobne za borbu ostavljati u logoru radi razmene“. Naređenje se odnosilo па stanovnike Zvronika. koji sе nalazio u zoni odgovornosti Bircanske brigade VRS .Iseljeno je oko 10.000 muslimana. Ukazom predsednika Republike Srpske Radovana Karadžica od 14. jula 1995. godine, Svetozar Andrić је postavljen za načelnika Štaba Drinskog korpusa VRS, а ujedno i zamenika komandanta Drinskog korpusa VRS. Као dan stupanja па novu dužnost određen је 15. jul 1995. godine. Za novog komandanta Birčanske brigade VRS, umesto Svetozara Andrića, је 14. jula 1995. godine postavljen Ljubomir Vlacić. Od trenutka kada је Svetozar Andrić postavljen za načenika Staba i zamenika komandanta Drinskog korpusa jos uvek su trajale masovne egzekucije srebrenickih muslimana. 15. . jula 1995. godine ubljeno je oko 1.000 muslimana kod brane u Petkovcima; 15. jula 1995. godine ubljeno je oko 1.000 muslimana u Kozluku; 16. jula 1995. godine ubljeno je oko 1.200 muslimana па poljoprivrednom dobru Branjevo; 16. jula 1995. godine ubljeno je oko 500 muslimana u Domu kulture u Pilici; 22. jula 1995. godine ubljeno je šest muslimana u šumi kod Snagova; 23. jula 1995. godine ublstvo oko 30 Bošnjaka u Bisini; Krajem jula ili početkom avgusta 1995. ubijeno je šest muslimana u Trnovu – zaključuje naša sagovornica, komentarišuću postavljanje Svetozara Andrića na odgovorno mesto unutar strukture beogradske vlasti.

"Velika sramota": Sagovornici Danasa o postavljanju kadra SNS, bivšeg komandata VRS i osumnjičenog za ratne zločine, na poziciju vlasti u prestonici 3
foto FoNet Milica Vučković

Natalija Simović, odbornica u Skupštini grada Ne davimo Beograd kaže za Danas da su iz te organizacije već problematizovali “odabir čoveka koji je u krivičnom postupku za ratne zločine za člana gradskog veća”.

– Zatražili smo pojašnjenje na prethodnoj sednici Skupštine grada. Od gradonačelnika smo dobili samo pohvale Andrićevog rada i diskreditovanje podnosioca krivične prijave Fonda za humanitarno pravo. Ovakav stav ne bi trebalo da bude iznenađenje s obzirom da je na inicijativu za uklanjanje grafita Ratka Mladića izjavio da je on za njega branio srpski narod i da mu nije poznata nikakva presuda – kaže sagovornica Danasa.

Pretpostavka je i da su zbog Andrića, dodaje ona, između ostalog, biografije imenovanih na važne funkcije stigle tik pred početak sednice, kako bi gradonačelnik po sopstvenim rečima zaštitio svoje ljude od blaćenja po medijima.

– Ovakvi odabiri nastavljaju politiku negiranja odgovornosti pojedinih za ratne zločine od najviših funkcionera grada i države – zaključuje Natalija Simović.

Filip Tatalović, šef odborničke grupe Demokratske stranke u Skupštini Beograda kaže za Danas da kada su iz te partije „shvatili koga je SNS imenivao u Gradsko veće, prva reakcija bila je bes”.

– Bes zato što žele svojom sramotom da ukaljaju Beograd. Grad u kojem su naši sugrađani u prošlosti zatvarani i mučki ubijani u logorima. Ali nemojmo se zavaravati: ovakvi izbori kadrova nisu slučajnost u gradu i zemlji koju vode naprednjaci. Oni su željeno ishodište naprednjačke politike koja pokušava da ukine stid. Politike koja želi da nas ubedi da su svi isti. Koja želi da opravdani bes građana zameni nemoćnim sleganjem ramenima. Zato je dobro da još ima besnih. Da još ima onih koji su u stanju da osete stid, makar i zbog tuđe sramote – zaključuje tatalović za Danas.

"Velika sramota": Sagovornici Danasa o postavljanju kadra SNS, bivšeg komandata VRS i osumnjičenog za ratne zločine, na poziciju vlasti u prestonici 4
foto: Printscreen/YouTube/K1 Televizija

Prema rečima Miloša Pavlovića, odbornika Narodne stranke u Skupštini grada, “u ovom momentu ne znamo u kojoj fazi je postupak protiv Svetozara Andrića, odnosno da li je krivicna prijava samo podneta, da li ima dokaza za tvrdnje iz prijave, da li je tužilaštvo prijavu odbacilo ili je predmet u radu”.

"Velika sramota": Sagovornici Danasa o postavljanju kadra SNS, bivšeg komandata VRS i osumnjičenog za ratne zločine, na poziciju vlasti u prestonici 5
foto: Printscreen/Facebook/Narodna stranka

– Međutim ono što je sigurno, a polazeći od pretpostavke nevinosti da niko nije kriv dok se ne dokaže i da ne može biti talac podnete krivične prijave, to je da iz i moralnih a i pravnih razloga Svetozar Andrić nije smeo da prihvati da bude član Gradskog veća grada Beograda, odnosno da oni koji su ga predložili morali su da imaju na umu činjenicu da je u odnosu na njega podneta krivična prijava zbog izvršenja ozbiljnog krivičnog dela – zaključuje Pavlovič.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari