Nataša Kandić: Podnosim tužbu protiv gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića 1Foto: Medija centar

Protiv Aleksandra Šapića, gradonačelnika Beograda i potpredsednika Glavnog odbora Srpske napredne stranke, podnela sam tužbu za nakandu štete zbog povrede prava ličnosti (čast i ugled) i objavljivanje presude u dnevnim novinama – kaže za Danas Nataša Kandić, osnivačica Fond za humanitarno pravo.

Aleksandar Šapić je na sednici Skupštine grada Beograda, dodaje ona, održanoj 18.8.2022. godine, povodom pitanja odbornika o izboru generala Svetozara Andrića za člana veća grada Beograda, između ostalog, izneo sledeće: „A čuo sam da neko kaže da on, da je protiv njega podneta kirvičn prijava“.

– Pa krivičnu prijavu je podneo Fond za humanitarano pravo Nataše Kandić. Pa protiv koga Fond za humanitarano pravo podnosi krivičnu prijavu? Taj čovek treba da bude slavljen u srpskom narodu. Nataša Kandić, osoba koja tereti srpski narad za genocid po svim osnovama. Nataša Kandić, od koje nikad nisam čuo jednu lepu reč o narodu i o zemlji u kojoj živi. Nataša Kandić, za koju su srpski narod i srpska država krivci za sve ratove devedesetih i koja insistira da budemo proglašeni za genocidan narod“ – kaže Kandić za Danas.

Iznošenjem neistinitih i neproverenih tvrdnji gradonačelnik grada Beograda, napominje naša sagovornica, „kompromituje se institucija Skupštine grada, a sa druge strane, njegove reči kako ja teretim srpski narod za genocid i da narod treba da bude proglašen za genocidan primaju se u javnosti kao da sam ja to stvarno i izjavila“.

– Osim toga, neistinitom tvrdnjom da ja tražim da srpski narod bude proglašen za genocidan, Aleksandar Šapić u kapacitetu visokog predstavnika Republike Srbije, svakom građaninu Srbije, posebno mladima, nameće teret lične odgovornosti za ratne zločine koje su izvršili drugi pojedinci, od kojih su neki osuđeni – Ratko Mladić za krivično delo genocid, Veselin Šljivančanin i Vojislav Šešelj za zločine protiv čovečnosti – ističe Nataša Kandić.

Kako dodaje, imajući u vidu posledice koje takve neistinite tvrdnje mogu proizvesti, „mislim pre svega na mlade i političko primoravanje na solidarnost sa osuđenim ratnim zločincima, ovom tužbom upozoravam gradonačelnika grada Beograda i druge političare da imaju obavezu da ne iznose neistinite i neproverene tvrdnje i da ne pretvaraju institucije u baze etnonacionalističkih partija i osuđenih ratnih zločinaca“.

– Očekujem da sud postupi po zakonu, donese presudu kojom će obavezati Aleksandra Šapića da pravosnažnu presudu u celini objavi u štampanom izdanju dnevnog lista „Danas“, o svom trošku, u roku od 15 dana od dana njene izvršnosti, i odredi pravičnu novčanu naknadu zbog povrede časti i ugleda – zaiklljučuje naša sagovornica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari