Veselinović: Izbori su za nas samo jedan vid borbe 1Foto: Miroslav Dragojević

Dok se stranke opozicije još uvek pregrupišu, međusobno sukobljavaju i razilaze, Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd, čini se jedina, već sada ima pravu terensku kampanju uoči izbora u glavnom gradu.

Početkom ovog meseca počela je „Novobeogradska ofanziva“ tokom koje će u 12 mesnih zajednica širom Novog Beograda aktivisti Ne da(vi)mo Beograd razgovarati sa građanima i građankama o problemima, ali i mogućim rešenjima za krajeve i blokove u ovoj beogradskoj opštini.

– U skladu sa svojim strateškim opredeljenjem i verom da se politika gradi na nivou mesnih zajednica i da građani na najnižem nivou treba da se pitaju o razvoju njihovih komšiluka pokrenuli smo seriju razgovora „Kakav je naš kraj, takvi smo mi ljudi“. Cilj je da u razgovoru sa komšijama razmenimo iskustva, te predstavimo dosadašnji rad inicijative, principe kojima se vodimo, mete kritike i otpora, vrednosti za koje se zalažemo, načine i pouke dosadašnje borbe protiv megalomanskih projekata poput Beograda na vodi ili privatizacije deponije u Vinči, ali i da najavimo okvirni plan kako ćemo se u budućnosti zajedno boriti za promenu našeg grada – kaže za Danas Dobrica Veselinović iz Ne da(vi)mo Beograd.

Osim ovoga, aktivisti Inicijative su ovih meseci organizovali proteste protiv pumpe u bloku 45, bili na sprečavanju iseljenja, organizovali tribine radi rasvetljavanja novog Zakona o stanovanju, obeležavali nelegalno gradilište u Dušanovoj ulici, podneli krivičnu prijavom protiv gradonačelnika zbog montiranog tendera za novogodišnju rasvetu. Veselinović najavljuje da će se slični događaji nastaviti i na drugim opštinama u novoj godini.

Na pitanje kako izgledaju susreti s građanima i koliko su Beograđani zainteresovani da čuju šta im se nudi, Veselinović odgovara da se prvi susreti dešavaju par dana pre događaja dok se obilazi reon svake mesne zajednice, i gde ih prilikom lepljenja plakata po ulazima građani puštaju u svoje ulaze i usput komentarišu njihov rad i govore kako podržavaju to što rade i slično.

– Sledeći korak je na samom dešavanju gde su ljudi vrlo zainteresovani da učestvuju i podele probleme sa kojima se susreću, i da zajedno sa nama krenu u oblikovanje rešenja tih problema. Znači, mi nemamo klasičnu „ponudu“ i predefinisana rešenja, kao što je uobičajena praksa političkih opcija, već zajedno sa ljudima radimo na stvarima koje ih muče, na zajedničkom pronalaženju rešenja, na protestima, na pritiscima na nadležne službe, i u tom procesu zajedno učimo i rastemo – objašnjava on.

Upitan o podršci koju očekuju na izborima s obzirom da su već krenuli u kampanju, on kaže da nisu radili istraživanje javnog mnjenja jer nemaju sredstava za to i da ne zna koliku podršku će dobiti.

– Ali verujemo i sve ćemo uraditi da ona bude visoka. U svakom slučaju, izbori su za nas samo još jedan vid borbe, u skladu sa projektovanim pravcem razvoja Inicijative, a to je „jedna noga u institucijama, druga na ulici“ – navodi Veselinović.

Na pitanje kako vidi sukobe u opoziciji, da li ih to udaljava od saradnje sa tim strankama, te kako komentariše raskol u Pokretu slobodnih građana Saše Jankovića, kojeg su podržali u predsedničkoj kampanji, Veselinović kaže da se Inicijative time ne bavi.

– Niti imamo vremena da ispratimo prepucavanja, a niti u njima vidimo nešto čime se treba baviti. U međuvremenu, za nas je bilo goruće pitanje – da li i kako su se skupštine stanara prilagodile novim pravilima u Zakonu o stanovanju koje važe za registrovanje stambene zajednice. Nismo pratili ni dešavanja u PSG. Nekako nam je sve to daleko i bez kontakta sa našim svakodnevnim životom i radom – zaključuje Veselinović.

Podmetanja na društvenim mrežama

Upitan da li vlast u Beogradu opstruiše njihov rad, Veselinović odgovara potvrdno. „Na primer, na opštini Zvezdara nam nisu ogovarali na zahtev za ustupanje sale mesnih zajednica, pa smo događaj držali na ulici ispred objekta. Postoji i drugi mehanizam opstrukcije, koji je perfidniji, a to su brojne zvrčke i podmetanja sa lažnim stranicama i botovskim nalozima na društvenim mrežama u koje vlast u poslednje vreme sve više upumpava sredstva“, kaže Dobrica Veselinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari