Veselinović: Nadam se da je medeni mesec Dveri sa režimom okončan 1Foto: Beta/Milan Obradović

“Demokratska stranka već pune tri godine zastupa i brani stanoviše da su saradnja i akciono jedinstvo opozicije ključni preduslovi za smenu korumpirane i autokratske vlasti. Javnih poziva na jedinstvo i saradnju u opoziciji ni do sad nije manjkalo, ali je manjkalo konkretne realizacije”, kaže za Danas Dragana Rakić, potpredsednica Demokratske stranke, reagujući na predlog Dveri o okupljanju opozicije oko sedam tačaka.

Predsedništvo Dveri predložilo je opoziciji saradnju u okviru sedam tačaka , gde je na prvom mestu predlog da nema saradnje sa vlašću i da svaka stranka treba javno da se obaveže da posle izbora neće stupiti u postizbornu koaliciju sa sadašnjom vlašću. Dveri predlažu i dogovor o nenapadanju unutar opozicije, ali i da promena vlasti podrazumeva i promenu sistema.

Dragana Rakić, potpredsednica DS, kaže za Danas da njena stranka učestvuje u svim integracionim procesima i dogovorima u onom delu društva koje ima kritički stav prema vladajućem režimu i da za sve to vreme DS nije menjala ni principe koji podrazumevaju da nema saradnje sa korumpiranim režimom.

Ona napominje da se DS zalaže za zajednički nastup opozicije jer se na taj način stvara neophodan sinergijski efekat, povećava motivisanost birača da izađu na glasanje i jača podrška građana za smenu aktuelnog režima.
“ Svaku inicijativu koja u sebi sadrži ove principe i ciljeve smatramo dobrodošlom, mada bih lično više volela kada bi nas pokretači tih inicijativa, umesto preko medija, neposredno obavestili o svojim predlozima i idejama. Zato mislim da pre svega toga treba videti da li će izbora uopšte biti, odnosno da li će pregovori o izbornim uslovima doneti konkretan i pozitivan pomak, ili će vladajući režim ponovo pokušati da organizuje i sprovede još jedne lažne i nameštene izbore”, ističe sagovornica Danasa.
Miroslav Aleksić, potpredsednik Narodne stranke, nije želeo da komentariše najnoviji predlog Dveri, a Janko Veselinović iz Pokreta za preokret kaže da se o većini tačaka koje predlažu Dveri već razgovaralo unutar proevropske opozicije.

“U tom smislu nije ništa sporno u tim predlozima. Međutim, ostaju nam dva važna pitanja. To je obezbeđivanje uslova za slobodne i poštene izbore i dogovor oko zajedničkog predsedničkog kandidata i načina izlaska na beogradske izbore. Pretpostavljam da Dveri sebe ne vide u tom dogovoru. Iskreno i ja ih teško vidim. To ne znači da ne treba da postoji dogovor svih koji čine opoziciju u Srbiji, po pojedinim pitanjima. I u tom smislu pozdravljam ideju Dveri. I nadam se da se njihov medeni mesec sa režimom ovim okončao”, zaključuje Veselinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari