Veselinović: Sporazum naneo štetu Srbiji 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović

Predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović izjavio je danas kako su se „obistinile strepnje“ da će Aleksandar Vučić u Vašingtonu „naneti štetu Srbiji“, ocenivši kako „niko nije mogao da pretpostavi da će potpisati dokument kojim će Srbiju uvesti u sukob sa pola sveta“.

„Umesto dokumenta o rešavanju ekonomskih pitanja dobili smo de fakto priznavanje Kosova i izvesno otvaranje frontova sa ozbiljnim svetskim silama. Umesto odbrane suvereniteta nad Kosovom i Metohijom ugrozili smo suverenitet nad celom državom“, istakao je u pisanoj izjavi Veselinović.

On smatra da je Vuči „mimo Ustava, potpisao dokument koji ima sve karakteristike međunarodnog i međudržavnog sporazuma sa Kosovom“.

„Uz svedočenje treće strane, u formi kako se to u međunarodnom pravu često čini među sukobljenim stranama, obezbedio je i hitno priznanje Kosovu od strane Izraela“, ulazao je Veselinović, navodeći kako je „posebno uznemiravajuće guranje prsta u oko Evropskoj uniji, Kini, Rusiji i arapskom svetu“.

On smatra da je to učinjeno „bez ikakve potrebe, osim zbog Trampove izborne kampanje“.

„Po pitanju glavnog grada Izraela zakoračili smo u nesiguran prostor i prvi put u istoriji stali na suprotnu stranu od međunarodnog prava i legalizovali okupaciju. Na taj način pogazili smo međunarodno pravo i ušli u sukob sa arapskim svetom. Zakoračili smo, bez potrebe, u vrlo rizičan sukob na Blismom istoku“, smatra Veselinović.

Srbija je, po njegvom mišlenju, stala „na stranu u ekonomskom ratu između SAD i Kine, kao i u ekonomskoj i političkoj borbi SAD i Rusije“ i da se sve desilo na sastanku koji je trebalo da se tiče Kosova.

Veselinović smatra da je sve to predsedniku Srbije bilo moguće „jer ne funkcionišu druge institucije: Ustavni sud, Skupština, Vlada“.

„Aleksandar Vučić može da za hemijsku olovku radi šta god hoće, a osim što ruši ustavni poredak ozbiljno nas sve ponižava“, naveo je Veselinović.

On je u pisanoj izjavi podsetio da se opozicija Sporazumom sa narodom obavezala kako će, „po uspostavljanju demokratske vlasti, tražiti preispitivanje akata koji ugrožavaju nacionalne i ekonomske interese Srbije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari