Veselinović: Vlast nema nameru da postigne sporazum sa opozicijom 1Foto: FoNet/ Dragan Antonić

Predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović ocenio je danas da u Savezu za Srbiju (SZS), čiji je jedan od lidera, preovladava stav da vlast nema nameru da postigne sporazum. 

On je za TV N1 istakao da niko nije bio protiv pregovora, iako su, kako kaže, svi sumnjali u njihov ishod.

„Opozicija je jedinstvenija nego ikada u poslednjih sedam godina“, rekao je Veselinović.

Govoreći o bojkotu, naveo je da SzS ima zajednički stav, kao i da taj stav nije od juče.

„To je stav SzS praktično od dana usvajanja zajedničkih uslova u decembru i potpisivanja Sporazuma sa narodom, a naročito nakon donošenja nalaza stručnog tima koji je formirao protest Jedan od pet miliona. U svim dokumentima koje smo potpisali stoji da ćemo učiniti sve da se izborimo za slobodne i poštene izbore i ukoliko režim ne bude pristao na to, da ćemo izbore bojkotovati, da ih nećemo priznati, da ćemo ih smatrati rušenjem ustavnog poretka, jer će biti organizovani mimo ustavnih normi koje važe u zemlji“, rekao je Veselinović.

Kako je naveo, na okrugli sto je bilo primedbi, koje su, kako je rekao, s jedne strane opravdane, ali nisu zavisile od njih.

„To je zatvaranje sastanka za javnost. Ne vidim da je tu krivica toliko na nama, mada možemo da prihvatimo eventualno sugestiju, da kažemo da nećemo učestvovati ako ne bude obaveštena javnost. U ovom drugom delu, da ćemo razgovarati, to smo uvek pričali, pozivali na dijalog, da bi se obezbedili slobodni i pošteni izbori, jer od toga zavisi sudbina Srbije“, rekao je Veselinović.

Kako je rekao, u svim sukobima ne možete da birate sa kim ćete razgovarati sa suprotne strane, ali dodaje da su imali vremensku distancu i vremenski rok.

Govoreći o okruglom stolu, oceno je da „taj sastanak može biti potvrda uverenja da sa druge strane nemaju ozbiljnog sagovornika“.

„Naročito imajući u vidu ono što su nakon sastanka izjavljivali pojedini predstavnici režima. Da li vlast na taj način želi da spusti cenu naših uslova, mogao bih i to prihvatiti, da je to taktička igra, međutim, ja zaista mislim da oni nemaju nameru da prihvate bilo kakav sporazum koji će imati u vidu ključne zahteve opozicije“, kaže Veselinović.

On je rekao da „u Savezu za Srbiju preovladava stav da vlast nema nameru da postigne sporazum“.

„Opozicija je jedinstvenija nego ikada u poslednjih sedam godina. Prvi put je u ponedeljak sedela celokupna opozicija“, rekao je Veselinović.

Ističe da niko nije bio protiv pregovora, iako su, kako kaže, svi imali sumnju u njihov ishod.

„Niko nije rekao nemojte ići na sastanak, jer svi imaju u vidu opasnost da ćemo biti optuženi da ne pregovaramo“, objasnio je Veselinović.

Kako je napomenuo, po pitanju bojkota nema nikakve tajnovitosti.

„Imamo tri grupe političkih činilaca. Jedna grupa, koja čini dve trećine političkog bloka opozicije, smatra da treba doneti odluku o bojkotu što pre u nekom narednom periodu, jedna smatra da tu odluku treba doneti poslednjeg dana. Ako saberemo prvu i drugu grupu, tu je 90 odsto opozicionog korpusa, imajući u vidu da i građani izražavaju veću želju za bojkotom, potpuno shvataju situaciju u kojoj se nalazimo, mislim da nećemo imati problem u opoziciji“, uveren je Veselinović.

Prema njegovim rečima, „vlast ne dozvoljava ni minimalnu šansu opoziciji da na ovim izborima pobedi“.

„Ne smemo da ponovimo grešku i da se povlačimo zarad pojedinačnih ličnih ili stranačkih interesa, jer će nas to skupo koštati“, zaključio je Veselinović za TV N1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari