Veselji bojkotovao sastanak sa Boreljom zbog Španije 1Foto: Beta/ Armenija Zajmi Bisevac

Politički analitičar Fisnik Haljimi izjavio je da je lider Demokratske partije Kosova Kadri Veselji bojkotovao sastanak sa visokim predstavnikom Evropske unije Žozepom Boreljom jer on dolazi iz Španije, zemlje koja nije priznala kosovsku nezavisnost.

„Evropska unija posreduje u dijalogu između Kosova i Srbije, a sada je na njenom čelu Španac, a svi znamo da Španija nije priznala nezavisnost Kosova.

Zato su oni rešili da bojkutuju taj sastanak sa Boreljom, jer zapravo on nema ništa u svojim rukama što se tiče odnosa Kosova i Srbije“, kaže Haljimi, prenosi Kosovo Onlajn.

Poznavalac političkih prilika Nedžmedin Spahiju kaže da je Demokratska partija Kosova navikla da ucenjuje međunarodnu zajednicu.

„Ili će oni biti na vlasti ili će praviti probleme, to je dokaz toga da oni žele međunarodnoj zajednici da stave do znanja da ako žele da računaju na njih, oni moraju da ih ostave na vlasti, inače će praviti problem“, smatra Spahiju.

On ističe da i Evropska unija i SAD imaju jedan zajednički interes, a to je rešavanje kosovskog problema i odnosa između Prištine i Beograda.

„Evropska zajednica ima opipljivije odnose sa Kosovom i sa Srbijom nego Amerika, tako da neće biti spora između njih kada je u pitanju dijalog Kosova i Srbije i postizanje sporazuma“, ocenio je Spahiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari