Vesli Klark: Moskva na sve koji nisu Rusi gleda kao na niža bića, Srbija je magnet koji privlači ruske imperijalističke ambicije 1foto: EPA/MATTHEW CAVANAUGH

Penzionisani američki general Vesli Klark kaže da ne može biti stabilnosti između Kosova i Srbije, sve dok „Moskva ne povuče svoje imperijalističke ambicije iz regiona“.

Klark je vodio vazdušnu kampanju NATO-a protiv srpskih vojnih ciljeva 1999. godine.

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE), 25 godina nakon završetka te akcije, on kaže da je „Srbija kao magnet privlači ruske imperijalističke ambicije u Evropu“.

„Srbija mora da shvati da je njena budućnost na Zapadu. Kada to shvate Srbi, neće biti problema sa Kosovom“, kaže Klark.

Budućnost Srbije je na Zapadu

RSE: Generale Klark, 25 godina nakon završetka rata, mir između Kosova i Srbije ne izgleda obećavajuće. Zbog čega je tako?

Klark: Srbija ne želi mir, a Kosovo ne želi potčinjenu nezavisnost.

RSE: Šta je onda izlaz?

Klark: Izlaz je poraz Rusije u Ukrajini, da se spusti ruska podrška Srbiji na drugi, niži nivo i da tako Srbija shvati da je njena budućnost na Zapadu. Kada to shvate Srbi, neće biti problema sa Kosovom.

RSE: Zašto Rusija nastavlja da interveniše u regionu?

Klark: Rusija ima imperijalističke ambicije – svi u istočnoj Evropi to znaju. Moskva na sve koji nisu Rusi gleda kao na niža bića. Srbija je magnet koji privlači ruske imperijalističke ambicije u Evropu. Danas služi kao zarazni agens u regionu – u Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori i drugdje.

RSE: Kako se region, ali i zapadni saveznici, mogu boriti protiv ovih težnji?

Klark: Imamo svoje vrednosti na Zapadu. Mi se ne bavimo istom vrstom prevare kao Moskva, niti kupujemo ljude. Prolazimo kroz demokratske procese. Gledamo interese ljudi. Oni znaju šta Amerika predstavlja i biraju da budu ili ne budu sa Amerikom.

Nema smisla da neke političke stranke u istočnoj Evropi, koja je patila 40 ili više godina pod sovjetskom dominacijom, žele da se svrstaju uz Rusiju umjesto Evropsku uniju. Zašto? Šta im Rusija osim novca nudi političarima? Nudi li odličnu investiciju? Ne, nema je. Novu tehnologiju? Nema je. Učešće u velikoj organizaciji koja bi unapredila dobrobit ljudi? Ne. Ništa od toga. Jednostavno, igra koju nemilosrdno igraju ruske imperijalističke ambicije. Jednostavno to je igra, nemilosrdna igra ruskih imperijalističkih ambicija.

Rizik od nasilja

RSE: Da li mislite da postoji opasnost od novog sukoba na Kosovu?

Klark: Mislim da postoji rizik od nasilja. Prije nekoliko godina vidjeli smo pokušaje državnog udara u Crnoj Gori. Nedavno smo videli sukob na granici Srbije i Kosova, u kojem je [predsednik Srbije Aleksandar] Vučić negirao učešće. Ali neko je u Srbiji učestvovao, jer je pokret vojnih snaga bio organizovan i naređen.

Dakle, kada vidite kako stvari funkcioniraju u ovom dijelu svijeta, shvatite da postoji skrivena ruka iza većine toga. A ta ruka dolazi iz Moskve.

RSE: Mislite li da se mir može postići sa aktuelnim političkim rukovodstvom u Srbiji?

Klark: To zavisi od toga šta podrazumijevate pod mirom. Trenutno nema sukoba. Može se reći da je to hladan mir. Ali sve dok Moskva ne povuče svoje imperijalističke ambicije iz regiona, nećete imati stabilnost i šanse da se ljudi pomire i krenu naprijed.

RSE: Kosovo je nedavno preduzelo neke korake koje su kritikovali zapadni saveznici – poput zabrane upotrebe srpskog dinara. Da li je Kosovo ugrozilo odnose sa Zapadom, posebno sa SAD?

Klark: Mislim da zemlje treba da rade ono što je u njihovom najboljem interesu. Kosovo je veoma mala i krhka zemlja. Mislim da je nastavak krčenja puta za eksteritorijalnost Srbije severno od Ibra izuzetno štetno za budućnost naroda na Kosovu. Dakle, [kosovski lideri] su bili odlučni i shvatili su ovo.

Vidite, Ukrajina ne može učiniti sve što Amerikanci žele, jer se interesi Amerike razlikuju od interesa Ukrajine. Tako je i u Izraelu. Tako je u svakoj zemlji. Svaka zemlja prvo mora da teži sopstvenim interesima, a onda oko sebe okuplja saveznike.

Pitanje Zajednice

RSE: Zajednica opština sa srpskom većinom je još jedna vruća tačka. Zapad insistira na njenom uspostavljanju, Kosovo odbija. Da li mislite da je Zajednica pretnja Kosovu?

Klark: Nikada se ne miješam u unutrašnju politiku zemalja… jer kad nisi građanin, ne živiš tamo, ne bi trebao da komentarišeš.

Međutim, ono što istorijski znamo jeste da su srpske zajednice bile povezane sa pravoslavnom crkvom, da su tu crkvu koristile kao uporište i žarište za pobunu, ugnjetavanje ili agresiju.

Mislim da je za sve u regionu bolje ako ne insistiramo na Zajednici, već radimo na tome da ove dvije vlade [Kosova i Srbije] normalizuju diplomatske odnose.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari