Vesna Pešić: Na kom god nivou da budu raspisani izbori, opozicija treba da izađe u dve kolone 1foto FoNet/Zoran Mrđa

Proevropska opozicija je zategla situaciju pošto su zahtevi protesta protiv nasilja očigledno propali. Ideja je da te proteste razvuku do decembra za kad bi bili raspisani izbori, a po mom mišljenju glavni cilj je da se dobije Beograd i da se eventualno popravi rezultat na republičkim izborima, ocenjuje u razgovoru za N1 sociološkinja Vesna Pešić.

Sagovornica N1 navodi da bi lokalni izbori bi u tom slučaju sledeće godine bili razdvojeni od parlamentarnih, što opozicija, kako kaže, vidi kao svoju šansu, naročito ukoliko bi prethodno pobedila u Beogradu.

„Na kom god nivou da budu raspisani izbori, opozicija treba da izađe u dve kolone – jedna proevropska i druga rusofilska, u kojoj bi bili Novi DSS, Zavetnici i Dveri, a možda i Narodna stranka Vuka Jeremića“, podvlači Pešić.

Ističe da je očekivala da će proevropska opozicija pre nego što istakne zahtev za bilo kakve izbore da se ujedini u jednu koaliciju.

„Da li su se svi oni dogovorili da blokiraju parlament, što je nemoguće jer vlast ima većinu i može da uradi sve što želi, zaista ne znam. Ko se tu s kim uopšte oko čega dogovorio? I oko blokade i oko zahteva za vanredne izbore u decembru“, pita se ova bivša političarka.

Govoreći o protestu „Srbija protiv nasilja“, Pešić tvrdi da je opozicija postavila „potpuno nerealne zahteve“, koji, po njenom mišljenju, nisu bili toliko ni motivacioni.

„Moj utisak je da su protesti postali besmisleni, čak i moj sin više ne zna zašto izlazi na ulicu. Opozicija je na početku formulisala zahteve za koje smo znali da ne mogu da budu ostvareni, što su sad i oni sami priznali. Jedan po jedan, predstavnici opozicije počeli da govore da ti zahtevi mogu da budu ispunjeni samo ako oni dođu na vlast. S tim mogu da se složim. Da je mene neko pitao, trebalo je da bude samo jedan zahtev – oslobađanje Radio-televizije Srbije. Ne Pinka ili Hepija, već javnog servisa koji svi mi plaćamo“, naglašava Pešić.

Prema njenim rečima, Aleksandar Vučić svakodnevno dobija nove podatke od agencija za istraživanje javnog mnjenja, na osnovu čega i donosi odluke o izlasku na birališta.

„Mislim da ne bi bilo loše da imamo izbore u decembru, zato što zbog protesta postoji mogućnost da opozicija pobedi u Beogradu, dok bi na parlamentarnim izborima opozicione stranke možda i imale neku šansu ukoliko bi se u jednu koaliciju ujedinile sve proevropske snage, a u drugu oni koje zovem istočnjaci. Ostaje naravno pitanje kako će posle da sarađuju te dve grupacije“, napominje nekadašnja predsednica Građanskog saveza Srbije.

 

Ako opozicija bude razjedinjena, ne izlazim na izbore

Vesna Pešić smatra da vanredni izbori imaju smisla samo ukoliko se na njima ujedini kompletna proevropska opozicija.

„Ako treba da biram između, recimo, Stranke slobode i pravde, Zajedno ili Zeleno-levog fronta, ja neću izaći na te izbore. Dakle, ako izađu odvojeno – ne izlazim na te izbore“, poručuje naša sagovornica i dodaje da bi razjedinjena opozicija rizikovala da izgubi i izbore u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari