Vesna Pešić o novom narativu SPC: Situacija teška, Vučić hoće javno mnjenje da "prevesla" na drugu stranu - što nije nimalo lako 1Foto: Instagram @buducnostsrbijeav/FoNet/Zoran Mrđa

Oni su svi u dosluhu, smatra sociološkinja Vesna Pešić, ističući da je patrijarh Porfirije hvalio Evropu tokom obeležavanja Vidovdana iz više razloga.

– Prema istraživanjima javnog mnjenja, želja za članstvom u EU je značajno opala, a sve investicije i donacije idu odande. Potom, možda će Aleksandar  Vučić morati da uvede sankcije Rusiji i zato verovatno hoće da se menja javno mnjenje. Situacija sa Ukrajinom je jako teška, Rusi traže da se Ukrajinci predaju, a na samitu G7 koji je tek završen, jednoglasno je poslata poruka da to neće dozvoliti. Dakle, ne zna se šta će biti. Vučić je u javnom mnjenju veličao Vladimira Putina, gadio Zapad, i sad hoće da promeni tu situaciju – kaže naša sagovornica.

Naime, na Vidovdan, primetno je bilo odusustvo govora mržnje od strane najviših državnih zvaničnika prema kosovskim Albancima, uprkos ratno huškačom „maniru“ svih godina unazad, a posebno od kada je naslednik ratnog zločinca Vojislava Šešelja – Aleksandar Vučić na vlasti.

To se može tumačiti u smislu toga da je pritisak Zapada na Vučića postao toliko neumoljiv da je prinuđen da uz pomoć i SPC koja je unazad decenijama služila režimima i njihovim politkama, sada bude iskorišćena u smislu toga da okrene svoj narativ i utiče na javno mnjenje da prihvati priznavanje i relaksaciju odnosa sa nekadašnjom južnom srpskom pokrajinom.

Vesna Pešić ukazuje da je Srbija prezadužena, da je inflacija velika, kao i da je Vučić „bacao“ pare svuda nepotrebno, pa sad, kako kaže, mora da uzme nove kredite i to verovatno i za budžet.

Moramo i struju da uvozimo i ugalj, ističe Pešić, a EPS se tek popravlja od lošeg rukovođenja.

– Dakle, situacija je teška i Vučić hoće da javno mnjenje prevesla na drugu stranu što nije nimalo lako – zaključuje Vesna Pešić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari