Vesna Pešić: Vučić dobio prvi veliki udarac autokratskoj vlasti; Ognjen Radonjić: Vlast oseća da njihovo vreme prolazi 1Foto: EPA-EFE/MARKO DJOKOVIC

Komentari poraženih na referendumu o promeni Ustava, a vladajućih, Aleksandra Vučića i Ivice Dačića, da njihovi glasači nisu glasali „za“, jer se gade zahteva Evropske unije, svedoči o tome da je taj preokret u odnosu na Uniju rezultat njihove antievropske politike, te okretanja ka Rusiji i Kin. Iz toga se može zaključiti da Srbija samo nominalno, zbog novca, drži EU kao „strateški cilj“, koji je, ustvari, odbačen, komentariše za Danas sociološkinja Vesna Pešić, izjave lidera Sprske napredne stranke i predsenika Srbije i predsednika Socijalističke partije Srbije i Skupštine Srbije, da je slaba izlaznost i referendumski rezultat zapravo odraz činjenice da podržavaoci njihovih politika i stranaka nisu glasali za usklađivanje najvišeg pravnog akta sa standardima i zahtevima evropskih integracija.

Prema rečima Ognjena Radonjića, profesora Filozofskog fakulteta u Beogradu, objašnjenje predsednika Srbije i predsednika parlamenta ne pije vodu jer, kako kaže, barem do sada, njihovi glasači danas i za sendvič glasaju za jedno i sutra, opet za sendvič, glasaju za sasvim suprotno.

To smo, napominje on, nedavno videli u Skupštini kada su poslanici jednoglasno, opet bez javne rasprave, usvojili Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi i Zakon o eksproprijaciji hvaleći ih kao najbolje zakone u istoriji, da bi uskoro nakon toga, na predlog predsednika, opet jednoglasno glasali protiv istih tih najboljih zakona u istoriji.

Podsetimo, predsednik Srbije je saopštavajući rezultate referenduma sinoć rekao da je razlog lošijem rezultatu po vlast i zastupnike promene Ustava, odnosno tome da je značajan broj, pre svega u Beogradu i drugim većim gradovima, glasao protiv izmena najvišeg pravnog akta, ne glas opozicije i onih koji su protiv njegove vlasti, već činjenica da se mnogo “naprednjaka” izjasnilo protiv.

Aleksandar Vucic
foto EPA-EFE/MARKO DJOKOVIC

 

Potom je rekao i da su njegovi prijatelji kao i roditelji (koje je jedva ubedio da zaokruže – da) bili protiv promena Ustava, jer većina u Srbiji zapravo reaguje loše i gnuša se zahteva koje EU ispostavljan Srbiji u procesu integracija.

Slične argumente, nekoliko minuta posle, u uživo obraćanju, imao je i Ivica Dačić, rekavši da se većina socijalista, takođe, izjasnila protiv izmena najvišeg pravnog akta iz istog razloga.

– Po mom mišljenju, predlog za promenu Ustava kad se uzme procenat glasova koji su zaokružili „da“ ispalo je da se Ustav menja samo sa 15 posto glasova birača, što je ispod svakog demokratskog nivoa za promenu osnovog dokumenta kakav je Ustav. Tvrdeći da njihovi glasači nisu glasali jer se poštuju i gade se zahteva EU, Vučić i Dačić svedoče o njihovom antievropskom kursu, odnosno proruskoj i politici koja je usmerena ka Kini – kaže za Danas Vesna Pešić.

Iz toga se može zaključiti, napominje ona, da Srbija zbog novca lažira usmerenje ka EU, a ustvari je tu politiku odbacila.

Vesna Pešić: Vučić dobio prvi veliki udarac autokratskoj vlasti; Ognjen Radonjić: Vlast oseća da njihovo vreme prolazi 2

– Drugo, utisak je da  Vučić nije mogao da sakrije razočarenje zbog slabljenja podrške i gubitak Beograda i većih gradova, što je prvi veliki udarac  njegovoj autokratskoj vlasti. Mnogi su glasali protiv promena Ustava ne zato što su shvatili da predložene promene o pravosuđu nisu dobre, nego su glasali protiv Vučića što je on odlično razumeo i delovao je razočarano i zabrinuto. Po meni, ovo je prvi veći udarac Vučići i imamo se čemu nadati na izborima 3.aprila pod uslovom da opozicija podigne svoje kapacite i ume da odbrani rezultate – zaključuje Danasova sagovornica.

Ognjen Radonjić kaže za Danas da vlast oseća da njihovo vreme prolazi.

Vesna Pešić: Vučić dobio prvi veliki udarac autokratskoj vlasti; Ognjen Radonjić: Vlast oseća da njihovo vreme prolazi 3
Foto: FoNet/Zoran Mrdja

– Menja se klima i to je ovaj referendum pokazao. Opozicija nije zalegla i građani su samostalno, uz objašnjenja relevantnih pravnika, pre svega iz CEPRIS-a i Vesne Rakić-Vodinelić, odlučili da se suprotstave fiktivnim promenama Ustava na predlog onih koji od jutra do mraka za skupštinskom govornicom vređaju nepodobne sudije, tužioce i  neistomišljenike. Odziv je očekivan s obzirom da većina nije imala pojma o čemu se glasa jer ovim promenama Ustava niti je prethodila javna rasprava niti se vlast potrudila da informiše građane o kojim se tu promenama zapravo radi. Stoga objašnjenje Vučića i Dačića nije ubedljivo. Mislim da su ovo dobri znaci za opoziciju i da je vlast toga svesna zbog čega su se u njihovim redovima uznemirili duhovi. Ovde se jasno vidi da je u izlaznosti ključ i da je motivisanje građana da izađu na aprilske izbore od suštinske važnosti – zaključio je Ognjen Radonjić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari