Virus odlaže posetu evroparlamentaraca? 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović

Zbog korona virusa neizvesno je kada će poslanici Evropskog parlamenta koji su bili angažovani u međustranačkom dijalogu o izbornim uslovima ponovo posetiti Beograd, saznaje Danas nezvanično iz diplomatskih izvora u Briselu.

Naši sagovornici tvrde da „postoji mogućnost“ da evroparlamentarci, uključujući Tanju Fajon i Vladimira Bilčika, u naredne dve sedmice dođu u Srbiju, kako bi posmatrali kampanju, razgovarali sa učesnicima izbora, kao i sa onima koji su odlučili da bojkotuju glasanje, „ali zbog mera opreza koje su na snazi u sedištu EU nije preciziran datum njihovog dolaska“.

Diplomate objašnjavaju da su „Evropski parlament i Evropska komisija odlučili da do daljeg odlože konferencije sa stranim učešćem, ali da je situacija u Briselu inače mirna – kancelarije i škole rade“.

„Zbog korona virusa na snazi je i zabrana ulaska u Evropski parlament za sve koji nisu članovi EP i koji nisu tamo zaposleni. Otkazani su svi događaji u parlamentu, skupovi i slično, koji su dugo i pažljivo planirani. Za sada ne postoji zvanična zabrana evroparlamentarcima da putuju u inostranstvo, ali im se savetuju mere opreza ukoliko odluče da idu na službena putovanja. Takođe, evroparlamentarci se mogu susretati sa novinarima, ali van zgrade Evropskog parlamenta, a odlučeno je i da zbog mera opreza naredna plenarna sednica bude održana u Briselu, umesto u Strazburu“, preciziraju izvori Danasa iz EP i EK.

Kako Danas saznaje, i britanski Forin ofis odložio je spoljnopolitički skup koji je trebalo da se ovih dana održi u Londonu, a istu odluku doneli su i organizatori slične konferencije u Berlinu, dok je organizatorima skupa u Zagrebu, koji je trebalo da bude održan u okviru priprema za majski samit EU-Zapadni Balkan, nezvanično savetovano da „ne upućuju veliki broj pozivnica učesnicima iz Italije, koja je jedno od žarišta korona virusa“.

Prema našim saznanjima, predstavnicima EU koji odustanu od službenih putovanja „refundiraju se troškovi prevoza i smeštaja“. Istovremeno, „u Evropskoj komisiji aktivno podržavaju mere kako bi se sprečilo širenje virusa, uključujući savete o higijeni“.

Podsetimo, Tanja Fajon je za Danas u februaru najavila da će EP „biti deo posmatračke izborne misije“ u Srbiji. Kako je naglasila: „Budite uvereni da institucije EU pažljivo prate situaciju u Srbiji uoči parlamentarnih izbora. Takođe blisko sarađujemo unutar naših institucija“. Fajon je zajedno sa Bilčikom i komesarom EU Oliverom Varhejiem početkom prošlog meseca posetila Beograd. Oni su se založili za to da sve stranke učestvuju na izborima, dok su im predstavnici Saveza za Srbiju, Socijaldemokratske stranke i Pokreta slobodnih građana preneli da „nema uslova za fer i poštene izbore“.

Prema mišljenju Fajon: „Bojkot izbora od strane velikog dela opozicije mogao bi biti od velike štete, jer Srbiji treba parlament koji će biti hram demokratije, a ne mesto gde nema uslova za rad ili odakle će opozicija ponovo izaći na ulice“. Ona je napomenula: „Više napora tokom izborne kampanje moraće da bude uloženo u uravnoteženo i verodostojno izveštavanje medija i protiv širenja opasne populističke i nacionalističke retorike, govora mržnje i manipulacije biračima ili zastrašivanja“.

„Krizni“ koordinatori

Evropska komisija imenovala je pet „kriznih koordinatora“ tokom borbe sa korona virusom. To su komesari Janez Lenarčič, Stela Kiriakides, Jiva Johanson, Adina Valean i Paolo Đentiloni. Takođe, EK je najavila da je spremna da izdvoji 232 miliona evra da se „unapredi globalna spremnost, prevencija i obuzdavanje“ korona virusa. Kako se naglašava, EU će time pružiti podršku Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari