Vučić tvrdi da ništa nije potpisao, ali više evropskih država čestitalo Srbiji i Kosovu zbog dogovora u Ohridu 1foto (BETAPHOTO/European Council/Alexandros Michailidis)

Ministarstvo spoljnih poslova Finske, Ministarstvo spoljnih poslova Norveške, Ambasada Švajcarske u Beogradu, ali i Evropska unija u odvojenim objavama podržali su dogovor koji je sinoć postignut u Ohridu između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija uz evropsko posredovanje.

Evropska unija je pozdravila sporazum o implementaciji sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, koji su dve strane postigle juče u Ohridu, a koji će postati integlralni i obavezujući deo njihovog evropsko puta, saopšteno je u Briselu.

Kako je prenela diplomatska služba EU (EEAS) saopštenje posredika u pregovorima u Ohridu, šefa diplomatije EU Đozepa Borelja, EU smatra da su se o dogovorile o Aneksu implementacije sporazuma, uključujući punu primenu obaeza iz prethodnih sporazuma.

Mir, pomirenje i ekonomskio razvoj ključni u preduslovi za ubzrani napredak Zapadnog Balkana na putu ka EU, zaključuje se u sopštenju.

– Dogovor u Ohridu, Severna Makedonija, važan je korak ka normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova i stabilnosti Zapadnog Balkana. Čestitamo Kosovu, Srbiji i EU – stoji u objavi norveškog ministarstva.

Finsko ministarstvo je navelo u svojoj objavi da su veoma srećni što je dogovor postignut i da nastavljaju da podržavaju pregovore i partnere na Zapadnom Balkanu.

Švajcarska ambasada takođe je uputila čestitke navodeći da je ovo prilika da se krene napred i postigne veća sigurnost i mir u odnosima između Kosova i Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je u subotu uveče da još uvek ništa nije potpisao u Ohridu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.