ahtisarifoto Aleksandar Roknić Danas

Predsednca Kosova Vjosa Osmani i specijalni izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan Manuel Saracin razgovarali su danas o najnovjim kretanjima na severu Kosovo nakon, kako je navedeno napada „srpskih kriminalnih grupa“ koji je rezultirao smrću jednog policajca i ranjavanjem nekoliko drugih.

Iz kabineta kosovske predsednice je saopšteno da je Osmani istakla da“ terorističke akcije i akt agresije na severu orkestriraju i sprovode strukture koje podržava Beograd“.

„Ovakvi postupci predstavljaju narušavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Kosovo i Srbija treba da bude sankcionisana za ove radnje“, kazala je ona.

Dodala je da je Kosovo poslednjih meseci preduzelo mere za deeskalaciju situacije na severu zemlje i da je kosovska policija pokazala visok profesionalizam u obračunu sa srpskim kriminalnim grupama.

„Predsednica Osmani je istakla važnost podrške međunarodnih saveznika i stalne koordinacije sa njima u naporima za trajni mir, sigurnost i stabilnost“, dodaje se u saopštenju.

Kosovska predsednica je ponovila da je delovanje kosovske policije prema nelegalnim strukturama i „Vučićevim kriminalnim grupama“- legitimno, u cilju ispunjavanja svojih ustavnih dužnosti i u odbrani svih građana, bez razlike.

Na sastanku je razgovarano i o rezultatima koji se očekuju od samita Berlinskog procesa koji će biti održan u Tirani tokom oktobra.

Saracin je danas okarakterisao ;incident koji se dogodio u nedelju na severu Kosova kao kriminalni i teroristički napad na kosovsku policiju.

Posle sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem Saracin je rekao da je u nedelju „viđena užasna situacija“.

„Najoštrije osuđujemo ovaj zločinački i teroristički napad na kosovsku policiju. Ovde smo da izrazimo solidarnost i saučešće članovima porodice, kosovskoj policiji i celoj državi“, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari