Vjosa Osmani povodom Dana zastave: Podećanje na visoku cenu slobode 1Foto: Beta/STA/Kosovapress/DS

Dan zastave – nacionalni praznik Albanije obeležen je danas na Kosovu, a kosovska predsednica Vjosa Osmani istakla je da ovaj dan podseća na visoku cenu slobode.

Dan zastave obeležava se u znak sećanja na 111. godišnjicu nezavisnosti Albanije.

Kako prenosi Kossev, ona je na ceremoniji u Prekazu istakla da se treba odati pošta herojima, poput učesnika Oslobodilačke vojske Kosva.

„Ovaj dan nas podseća na visoku cenu slobode i na žrtve koje su vekovima podnošene da bismo bili slobodni. To je trenutak za razmišljanje o tome šta su naši heroji uradili, od Skenderbega preko Ismaila Ćemaljija do komandanta Adema Jašarija“, navela je Osmani.

Ona je posle Prekaza položila venac na grob Ise Boljetinca u selu Boljetin u opštini Zvečan i istakla da taj grob svedoči da su Albanci bili prisutni u severnom delu Kosova odvajkada.

„Odajemo mu čast upravo ovde u njegovoj kuli, kuli Ise Boljetinija, gde je zaštićen svaki kutak Republike Kosovo i odakle će, ako bude bilo potrebno, svaki kutak ponovo biti zaštićen“, rekla je Osmani.

Predsednik kosovske skupštine Gljauk Konjufca rekao je da obeležavanje Dana zastave uvek počinje u Prekazu gde se dogodila najveća žrtva naroda Kosova za slobodu i gde je počeo „slavni rat OVK“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari