Vjosa osmanifoto EPA-EFE/Olivier Matthys

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je danas, povodom Dana Ustava, da sprovođenje tog dokumenta pomaže procesu integracije Kosova u evroatlantske strukture.

„Danas, na dan donošenja Ustava, koji je vrhovna norma koja definiše identitet i vrednosti našeg demokratskog društva, ponovo potvrđujemo našu institucionalnu posvećenost sprovođenju i afirmaciji ovih vrednosti“, napisala je Osmani na fejsbuku.

Ona je rekla da je Ustav „vodič“ na Kosovu i da njegova beskompromisna primena pomaže i ubrzava proces integracije ka evroatlantskoj porodici.

Na današnji dan pre 16 godina poslanici kosovskog parlamenta su usvojili Ustav Kosova, koji je stupio na snagu 15. juna 2008. godine.

Zbog toga je 9. april i zvanični praznik na Kosovu.

Američki ambasador: Ponosni smo na podršku narodu Kosova

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) na Kosovu Džefri Hovenijer čestitao je danas 16. godišnjicu usvajanja Ustava i dodao da su SAD ponosne na podršku narodu Kosova.

„Srećan Dan Ustava Kosovo! Stanovnici Kosova su u svom Ustavom zapisali svoju odlučnost da izgrade budućnost Kosova kao slobodne, demokratske i miroljubive zemlje koja će biti domovina svim njenim građanima… Ponosni smo na našu podršku dok sarađujemo sa narodom Kosova da ostvari viziju zacrtanu u Ustavu“, napisao je Hovenijer na Fejsbuku.

Opozicija kritikuje Kurtija

Opozicione stranke na Kosovu optužile su danas Vladu Aljbina Kurtija, povodom 16. godišnjice usvajanja Ustava, da se radi o Vladi od koje treba braniti taj Ustav.

Predsednik Demokratske partije Kosova (DPK) Memlji Krasnići rekao je da je u ove tri godine vladavine premijera Kosova Aljbina Kurtija i pokreta Samoopredeljenje, Ustav Kosova najviše trebalo štititi upravo od Vlade Kosova.

„Nažalost, u poslednje tri godine morali smo da zaštitimo naš Ustav najviše od Vlade Kosova – koja ima zakonsku, institucionalnu i nacionalnu obavezu da ga štiti“, napisao je Krasnići na Fejsbuku.

Čestitajući Dan ustava, Krasnići je rekao da je to simbol jedinstva.

„Danas, sutra i svakog drugog dana našeg života poštujmo i čuvajmo temelje naših prava i sloboda po svaku cenu. Ustav je, više od reči na papiru, simbol jedinstva, pravde i moći demokratije… Posvećenost da sledimo principe našeg Ustava, da gradimo pravednu, bezbednu i jednaku državu za sve, bila je, jeste i to ostaje naša trajna posvećenost“, rekao je Krasnići.

Istovremeno je Forum omladine Demokratskog saveza Kosova organizovao simboličnu akciju kada je ispred zgrade Vlade Kosova postavio tepih sa natpisom „Ustav Republike Kosovo“.

Taj Forum je saopštio da je Vlada koju predvodi Kurti najveći kršilac Ustava.

Predsednik tog Foruma Paris Guri rekao je da umesto čestitanja Vladi „treba podsetiti da je ona sedam puta prekršila Ustav“.

„Ministarka prosvete Arberi Nagavci prekršila je Ustav mešanjem u nadležnosti opštine Kamenica za reformu obrazovanja. Ministarka pravde Aljbulena Hadžiju prekršila je Ustav Zakonom o Tužilačkom savetu. Ustavni sud je ministrarki trgovine Rozeti Hajdari ukinuo Zakon o privremenim merama osnovnih proizvoda u posebnim slučajevima destabilizacije tržišta“, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari