Vlada Kosova građanima da vrati novac nakon ukidanja povećane cene struje: Reakcije kosovske opozicije na odluku suda 1Skupština Kosova ilustracija Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Apelacioni sud u Prištini potvrdio je danas odluku Osnovnog suda kojom je suspendovana odluka Regulatorne kancelarije za energetiku (RKE) o novim tarifama električne energije i istovremeno odbio kao neosnovanu žalbu RKE, a kosovski opozicionari mahom traže da se građanima koji su plaćali veću cenu struje plate nadoknade.

Nekada premijer, a sada poslanik Demokratskog saveza Kosova (DSK) Avdulah Hoti rekao je da bi nakon ove odluke, Osnovni sud u Prištini trebalo da donese odluku da se građanima da obeštećenje.

On je na svom Fejsbuku napisao da bi nadležne institucije trebalo da utvrde pravne akte kojima će građanima biti isplaćena nadoknada, prenosi KoSSev.

„Apelacioni sud potvrdio je odluku Osnovnog suda – ukidaju se povećane tarife za struju. Sada je važno da nadležne institucije utvrde pravnu jasnoću o tome kako će građanima biti nadoknađeno što su računi bili povećani. RUE mora da donese neophodne odluke o tome kako će građanima biti dato obeštećenje“, napisao je on.

Hoti je dodao i da se to ne bi dogodilo da sun a vreme uzeti u obzir predlozi DSK-a.

„Mora da postoji politička odgovornost za troškove koje su imale hiljade porodica“, napisao je on.

Da bi građanima trebalo da se vrate sredstva smatra predsednik Demokratske partije Kosova Ljumir Abdidžiku koji je ovu odluku prištinskog suda pozdravio. On navodi i da je Vlada Kosova i RUE tri meseca nelegalno naplaćivali struju građanima.

„Tri meseca RUE i Vlada su nezakonito naplaćivali struju našim građanima. Današnja odluka Apelacionog suda i Osnovnog suda u Prištini potvrđuje sve naše argumente o diskriminatorskoj i nepravednoj naplati struje našim građanima. Ove argumente vlasti su ignorisale. Njihovo insistiranje da zaštiti javni plen je danas dobilo dvostruki pečat nezakonitosti“, rekao je Abdidžiku.

Povrat sredstava građanima, revizija tarifa za energiju i razrešenje odbora RUE smatra neophodnim koracima koje vlada i premijer Kosova Aljbin Kurti moraju da preduzmu što pre.

„Zahtevamo javnu odgovornost od onih koji su nezakonito povećali račune za energiju. Ostatak istine o energetskoj krizi – zloupotrebi stotina miliona, plaćanje po tajnim računima, kašnjenje u reagovanju – biće otkriveno u Parlamentarnoj istražnoj komisiji“, rekao je Abdidžiku, a prenela Ekonomija Onlajn.

Ramuš Haradinaj, koji se nalazi na mestu predsednika Alijanse za budućnost Kosova, takođe je zatražio povraćaj novca građanima.

On je na Fejsbuku napisao da ta sudska odluka potvrđuje protivljenje povećanju tarifa, prenosi KoSSev.

„Današnja odluka Apelacionog suda, kojom se suspenduje odluka RUE o poskupljenju struje, opravdava naše kontinuirano protivljenje povećanju. S pravom smo ocenili da se građani pljačkaju, a danas smo srećni što je sud stavljen u službu zaštite javnog interesa. Očekujemo da Vlada brzo donese odluku da se novac uzet od građana preko naduvanih računa, bez odlaganja vrati”, napisao je Haradinaj na Fejsbuku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari