Vlada Kosova usvojila Strategiju bezbednosti 2023-2027 godina, cilj ulazak u NATO 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Vlada Kosova usvojila je danas na sednici strategiju bezbednosti za period 2022-2027, koja je, kako je saopšteno, rađena u saradnji sa svim institucijama Kosova, posebno sa onima iz oblasti bezbednosti kao i međunarodnim partnerima.

Dejan Stojković, stariji vodnik prve klase preminuo je pošto mu je pozlilo tokom vežbi na poligonu „Pešter“, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Tokom vežbe na privremenom poligonu „Pešter“, starijem vodniku prve klase Dejanu Stojkoviću, pripadniku Druge brigade Kopnene vojske, koji se nalazio u

„Ovo je krovna strategija sektora bezbednosti protiv rizika, pretnji i izazova za bezbednost naše zemlje. Istovremeno, predstavlja mogućnosti i viziju naše budućnosti… Strategija predstavlja ciljeve koji se odnose na državne interese, kao što su zaštita suvereniteta i teritorijalnog integriteta, očuvanje ustavnog poretka i javne bezbednosti, ljudska bezbednost kao i integracije u evroatlantske strukture i mehanizme. Strateški cilj Kosova je članstvo u NATO-u“, rekao je premijer Aljbin Kurti (Albin).

Kurti je dodao da će se Kosovo prijaviti za Program Partnerstvo za mir i članstvo u Jadranskoj povelji, kao i drugim regionalnim bezbednosnim mehanizmima.

Istovremeno, kako je rekao, Kosovo će podneti zahtev za status kandidata i sprovesti neophodne reforme kako bi olakšao proces integracije u EU.

Između ostalog, odobrena je zakonodavna inicijativa za izmenu i dopunu Zakona o javnim beležnicima jer prema rečima ministarke pravde Albulena Hadžiju (Haxhiu), više od devet opština nemaju beležnike.

Vlada je danas dala saglasnost za zaključivanje međunarodnih sporazuma sa Pakistanom, Irskom, Egiptom, Jordanom, Letonijom i Litvanijom za readmisiju lica koja neovlašćeno borave na Kosovu ili u tim zemljama.

Uvedene dodatne sankcije Rusiji

Vlada Kosova uvela je nove sankcije Ruskoj Federaciji zbog agresije na Ukrajinu, a kako je saopšteno „donošenje ovakvih odluka će doprineti kontinuitetu bliske saradnje sa Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskom unijom“.

Ove sankcije uključuju restriktivne izvozne mere koje se odnose na robu i tehnologiju dvostruke namene, kao i na robu i tehnologiju koji mogu doprineti tehnološkom unapredjenju ruskog odbrambenog i bezbednosnog sektora kao i restriktivne mere koje zabranjuju nova ulaganja u ruski energetski sektor.

Kosovo se pridružilo Sjedinjenim Državama i Evropskoj uniji, uvodeći sankcije Rusiji i tokom februara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari