Vlada Kosovo: Srpska strana nije dostavila nacrt statuta ZSO 1Foto: www.kryeministri-ks.net/ (arhiva)

Vlada Kosova je spremna da radi na ubrzanju procesa za formiranje Asocijacije ili Zajednice opština sa srpskom većinom, ali još nije dobila nikakav nacrt statuta koji je predložio Upravljački tim, koji je odgovoran za izradu nacrta, kažu kosovski zvaničnici, javlja Koha ditore.

Upravljački tim, koji se sastoji od četiri predstavnika zajednice kosovskih Srba, već je, piše Koha, predao Predlog Nacrta statuta Zajednice Evropskoj uniji.

Haljilj Matoši, politički savetnik kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, izjavio je za Radio Slobodna Evropa da Vlada Kosova nije dobila nikakav nacrt statuta Zajednice.

„Srpska strana je poslala samo izveštaj o radu komisije koju je formirala prethodna vlada – kako vide početak rada Asocijacije, ali konačni nacrt još nije“, rekao je Matoši.

Koha citira Petra Miletića, poznavaoca srpske političke scene, koji je za Radio Slobodna Evropa rekao da se razgovorom o statutu umanjuje pitanje formiranja Asocijacije srpskih opština i da je to pogršan pravac.

„Ovo nije tehničko, već političko pitanje, jer Zajednica ne bi trebalo da se bavi samo lokalnim pitanjima, već političkim pitanjima. Zbog toga u Prištini postoji veliki strah da Srbi mogu biti politički moćni ako formiraju Zajednicu srpskih opština. Verujem da se zbog toga dešava blokada“, rekao je Miletić.

On ističe da se radi o nadležnostima Zajednice i da zbog toga ona nije formirana, „a ne zato što neki advokati nisu bili u mogućnosti da napišu statut“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari