Vlada Srbije o preporukama ODIHR-a: Upućen poziv za tehničku pomoć za pitanje uvida u birački spisak 1Foto FoNet/Vlada Srbije/Peđa Vučković

Vlada Srbije saopštila je danas da je Ministarstvo pravde izradilo predlog izmena Zakona o Ustavnom sudu, a kako bi se ispunila preporuka broj 24 Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

Podsetimo, ODIHR je u toj preporuci u svom konačnom izveštaju o decembarskim izborima u Srbiji naveo da zakon treba da obezbedi razumno kratak rok za Ustavni sud da odgovori na pritužbe i omoguću duži period za održavanje ponovljenih izbora. Takođe, kada se govori o preporuci koja se odnosi na uvid u birački spisak i njegovu reviziju, Vlada Srbije je navela da je 8. marta upućen poziv ODIHR-u za delegiranje tehničke pomoći za ovo pitanje.

Jedna od ključnih preporuka ODIHR-a (broj 4), a koja se odnosi na birački spisak i u kojoj se navodi da uvid u podatke o biračkom spisku i njegovu reviziju treba omogući i opoziciji i nevladinim organizacijama.

Vlada Srbije je za ovu preporuku navela da je održan sastanak radne grupe za analizu podataka u Jedinstvenom biračkom spisku, a 8. marta upućen je poziv ODIHR-u za delegiranje tehničke pomoći za birački spisak.

Zarad ispunjenja preporuke broj 23, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je uputilo instrukciju svim lokalnim izbornim komisijama, da u cilju omogućavanja boljih uslova na biračkim mestima na dan izbora, razmotre i izvrše adekvatnu podelu biračkih mesta na kojima glasa više od 1.800 birača, u smislu obrazovanja dva ili više biračkih mesta, navedeno je na satanku Radne grupe za unapređenje izbornih uslova, a kojem su prisustvovali premijerka Srbije u tehničkom mandatu Ane Brnabić, predstavnici ODIHR-a, OEBS-a, delegacije Evropske unije u Srbiji kao i predstavnici Ambasade Sjedinjenih Američkih Država.

Inače, ODIHR je u preporuci broj 23 naveo da treba uložiti dodatne napore da se dodele adekvatne prostorije za biračka mesta, kako bi se sprečila prenaseljenost, obezbedila tajnost glasanja i obezbedila lak i nezavisan pristup glasačima sa fizičkim invaliditetom.

„Što se tiče preporuke broj 25, ODIHR će sa Republičkom izbornom komisijom obaviti konsultacije i precizirati ovu preporuku u narednim danima. Republička izborna komisija je uputila ODIHR-u molbu za dobijanje pojašnjenja i detaljnijeg obrazloženja ove preporuke. Po dobijanju traženih informacija, pristupiće se razmatranju načina za njeno ispunjenje“, navela je Vlada Srbije o preporuci ODIHR-a u kojoj se navodi da bi trebalo razmotriti izradu dodatnih uputstava za lokalne izborne komisije, po pitanju razmatranja zahteva za poništenje rezultata glasanja, kao i pravila RIK-a o postupanju po žalbama na njihove odluke.

Za preporuke koje se odnose na medije, Vlada Srbije je navela da će u cilju ispunjenja preporuke broj 18 naredne nedelje biti održan sastanak stalne Radne grupe za bezbednost novinara. Inače, ODIHR je u preporuci broj 18 naveo da nadležni organi treba da ispune svoju obavezu da obezbede zaštitu i bezbednost medijskih radnika kroz delotvorne i blagovremene mere, uključujući hitnu istragu i privođenje pravdi umešanih u napade i maltretiranje novinara i drugih medijskih aktera, te da javno osude sve pretnje novinarima.

Za preporuku broj 19 u kojoj je ODIHR naveo da mediji treba da iskoriste svoje pravo na uređivačku nezavisnost i da izbegavaju korišćenje materijala koje proizvode stranke u vestima i informativnim programima, Vlada Srbije je navela da se to odnosi na rad medija.

Kada se govori o preporukama ODIHR-a koje se odnose na nacionalne manjine, Vlada Srbije je navela da je, kada je reč o preporuci broj 20, završen rad na predlozima zakona o izmenama i dopunama Zakona o izboru narodnih poslanika i Zakona o lokalnim izborima.

„U njima se, između ostalog, uvode dodatni kriterijumi za priznavanje manjinskog statusa i predviđaju mogući dokazi kojima podnosoci izbornih lista dokazuju da se kandidati za narodne poslanike bave manjinskim pravima“, navela je Vlada Srbije.

Inače, ODIHR je u toj preporuci naveo da treba razmotriti dalje preciziranje zakonskih kriterijuma za određivanje statusa nacionalne manjine i procedure za registraciju ovih lista, a kako bi se sprečila zloupotreba posebnih odredbi za liste nacionalnih manjina.

Za preporuku broj 21 u kojoj se kaže da Upravni sud treba da iskoristi sva raspoloživa sredstva da podrži pravo na delotvoran pravni lek u izbornim sporovima i da treba da održi usmena javna saslušanja u takvim slučajevima, Vlada Srbije je navela da je ova preporuka u nadležnosti sudske vlasti.

„Što se tiče preporuke broj 22, međunarodni posmatrači biće i u budućnosti, kao i do sada, dobrodošli u Srbiju radi posmatranja izbornih procesa i imaće sve neophodne uslove za neometan rad“, navela je Vlada Srbije.

Za preporuke o finansiranju izborne kampanje, Vlada Srbije je navela da je na polju ispunjenja preporuke broj 15, Agencija za sprečavanje korupcije dostavila inicijativu za izmenu Zakona o finansiranju političkih aktivnosti Ministarstvu finansija, na osnovu koje je to ministarstvo dostavilo predlog izmene Zakona o finansiranju političkih aktivnosti u skladu sa ovom preporukom.

„O preporuci broj 16 dogovoreno je da se razgovara u širem sastavu, na inkluzivan način sa svim relevantnim subjektima“, istakla je Vlada Srbije o preporuci u kojoj se navodi da bi Agencija za sprečavanje korupcije trebalo da proaktivno istražuje i sankcioniše trošenje neovlašćenih subjekata u kampanji.

„Takođe, zarad ispunjenja preporuke broj 17, Agencija za sprečavanje korupcije je dostavila inicijativu za izmenu Zakona o sprečavanju korupcije Ministarstvu pravde, na osnovu koje je to ministarstvo dostavilo predlog izmene Zakona o sprečavanju korupcije u skladu sa ovom preporukom“, navela je Vlada Srbije.

ODIHR je u preporuci broj 13 naveo da bi vlast trebalo da sprovede u potpunosti mere kako bi svi akteri na izborima imali pristup i koristili javni prostor za kampanju pod jednakim uslovima, dok u preporuci 14 kaže da bi trebalo uspostaviti dodatne mehanizme i podsticaje kako bi se podstakle partije na to da se ispromoviše učešće žena u političkom životu, te kako bi se povećala njihova vidljivost u politici.

„U cilju ispunjenja preporuke broj 13, dogovoreno je osnivanje kontakt centra za prijavu kršenja ovih odredbi u okviru Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave. Rešenjem ministra državne uprave i lokalne samouprave (‘Sl. glasnik RS’ 19/24 od 13. marta 2024. godine), u ministarstvu se uspostavlja Kontakt centar za prijem pritužbi. Što se tiče preporuke broj 14, predložene su različite mere u zajedničkom radu sa timovima Poverenice za rodnu ravnopravnosti i Ministarstvom za ljudska i manjiska prava i društveni dijalog“, navela je Vlada Srbije.

Za preporuku broj 10 koja se odnosi na registraciju birača, a u kojoj se navodi da zakonodavstvo treba dalje uskladiti sa ciljevima Konvencije UN o Pravima osoba sa invaliditetom, uklanjanjem svih preostalih ograničenja prava glasa na osnova intelektualnog ili psihosocijalnog invaliditetam, Vlada Srbije je navela da ovo zahteva izmene Ustava Srbije i dodala da je za njeno ispunjenje potrebno postići širi društveni konsenzus.

U preporukama 11 i 12 koje se odnose na kandidovanje, ODIHR navodi da je potrebno dalje promovisati pluralizam u izbornom procesu i slobodu udruživanja, te razmotriti mogućnost uklanjanje ograničenja davanja podrška više od jedne liste, kao i da bi zakon mogao ponovo da se razmotri kako bi se omogućilo učesnicima na izborima da isprave sve uočene nedostatke u svojim dokumentima nakon objavljivanja odgvaravajuće odluke Republičke izborne komisije.

„Što se tiče preporuke broj 11, završen je rad na zakonima o izmenama i dopunama Zakona o izboru narodnih poslanika i Zakona o lokalnim izborima, kojima se, između ostalog, menja dosadašnje pravilo i propisuje mogućnost da birač potpisom podrži više izbornih lista. U pogledu preporuke broj 12, završen je rad na Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o izboru narodnih poslanika, kojim se, između ostalog, briše mogućnost odbijanja izborne liste bez prethodnog nalaganja otklanjanja nedostatka koji je razlog odbijanja“, saopštila je Vlada Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari