Vlada usvojila uredbu o tajnosti podataka i poslova značajnih za odbranu 1Foto: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Vlada Srbije usvojila je uredbu o podacima i poslovima značajnim za sistem odbrane koji se moraju čuvati i štititi u skladu sa zakonom kojim se uređuje zaštita tajnosti podataka i o kriterijumima za popunu radnih mesta na kojima se ti zadaci obavljaju.

Podaci značajni za sistem odbrane koji se moraju čuvati i štititi su oni sadržani u vojnim, ekonomskim i drugim procenama, na kojima se zasniva politika zemlje, kao i iz Plana odbrane Srbije i uplanovima upotrebe Vojske.

Posebno čuvani su i podaci o operativnim i funkcionalnim sposobnostima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, drugih organa, preduzeća i pravnih lica kada su u funkciji odbrane, kao i podaci sadržani u aktima o organizaciji i formaciji Vojske.

Zaštićeni su i podaci sadržani u planovima i programima razvoja za javna preduzeća, privredna društva i druga pravna lica koja su od posebnog značaja za odbranu zemlje, kao i oni o vrsti, ukupnoj količini i razmeštaju robnih rezervi države i kapacitetima i mogućnostima ratne proizvodnje.

Pod stepenom tajnosti su i podaci sadržani u analizama i ocenama stanja priprema za odbranu Srbije, koji se nalaze u planovima priprema i uređenja državne teritorije za potrebe odbrane zemlje.

Uredba, usvojena na sednici Vlade 30. januara, propisala je i stepen tajnosti za podatke o naučnim, tehničkim i tehnološkim pronalascima koji su od posebnog značaja za odbranu zemlje, kao i o sredstvima i uređajima namenjenim odbrani koji su u procesu usvajanja i ispitivanja.

Među zaštićenim podacima su i oni koji proisteknu iz istraživanja geološkog sastava zemljišta, geomagnetizma, hidroloških karakteristika terena, koji su od posebnog značaja za odbranu zemlje, navodi se na sajtu Vlade Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari