Vladan Jakovljević: Moramo da stanemo na put devastaciji države i ekološkim zločinima 1Foto: Privatna arhiva

Izborna lista „Moramo“ u prioritete svog programa ubraja ekološka, ali i politička, socijalna i ekonomska pitanja. Koaliciju Akcija-Nebojša Zelenović, Ekološki ustanak-Ćuta i Ne davimo Beograd čini 60 organizacija iz Srbije a kandidat za narodnog poslanika na listi je i Jagodinac Vladan Jakovljević diplomirani agroekonomista.

Kako je istakao za Danas, u predizbornu trku se uključio kao građanin koji želi da promeni nešto u svojoj zemlji.

„Nisam političar! U ovu borbu sam se uključio zato što svi moramo da stanemo na put daljoj devastaciji države i ekološkom zločinu koji aktuelna vlast čini nad našom prirodom i ljudima. U ‘katastar trovačnica’ locirano je oko 200 lokacija širom Srbije koje pripremaju teren za novih 70 rudnika. Jedan od njih je i u našem dvorištu u bogatom i plodnom Levču, mom ognjištu. Srbija više nema vremena, već je jednom za sva vremena moramo odbraniti od svih trovača“, objasnio je Jakovljević.

On smatra da sz ua svaku državu, kako bi imala održivi razvoj, ključne četiri tačke oslonca – političke odluke, ekonomija, socijalna politika i ekologija.

Postali smo zemlja sa najvećim socijalnim razlikama u Evropi, zemlja u kojoj se svaki dan krše radnička, ljudska prava, urušava obrazovanje i zdravstvena zaštita. Političke odluke i razvoj ekonomije moraju pratiti i naše potrebe ali i očuvanje životne sredine, jer bez zdrave vode, zemlje i vazduha, sa robovlasničkim odnosom prema radnicima, Srbija ne može biti dobro mesto za dostojanstven život njenih građana, rekao je naš sagovornik.

Predstavnik Jagodine na listi za poslanika koalicije, čiji je predsednička kadnidatkinja Biljana Stojković, kaže da je reč o opciji koja ima ideju da pruži mogućnosti godišnjeg referendumskog, to jest neposrednog odlučivanja građanima Srbije o svim važnim odlukama u javnom životu.

„Kada građani slobodno odlučuju na šta će se trošiti njihov novac od poreza uvek donesu dobre odluke. Prvog dana po konstituisanju nove vlade koju bi smo mi vodili, biće Narodnoj skupštini upućen predlog zakona o zabrani rudarenja litijuma i bora u Srbiji“ objašnjava Vladan Jakovljević.

Kao agroekonomista ističe da su poljoprivreda i proizvodnja zdrave hrane najveća razvojna šansa koju treba iskoristiti na pravi način, a obećava i subvencije od 200 evra po hektaru za ovu vrstu delatnosti.

„Pored toga, odmah ćemo ukinuti akcize i PDV na gorivo za sve poljoprivredne proizvođače, a đubrivo i najbolje seme će biti upola cene. Cilj nam je da do svakog atara i njive sprovedemo vodu i struju, kako bi svi mogli imati sisteme za navodnjavanje“, rekao je Jakovljević.

Poziva birače da u što većem broju izađu na izbore 3. aprila i glasaju za listu „Moramo“ pod rednim brojem 9, jer je to, kako kaže, jedini način da se novac vrati građanima, a ne da se rasipa na strance koji uništavaju ekologiju u Srbiji.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari