Vladeta Janković: Nije postojala opasnost da će zatvaranje prelaza sa Kosovom izazvati sukobe 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović

Vladeta Janković, penzionisani profesor Univerziteta u Beogradu, ocenio je danas da tokom nedavnih incidenata na Kosovu i Metohiji, kada je došlo do zatvaranja administrativnih prelaza sa centralnom Srbijom, nije postojala prava opasnost od sukoba, već da je u pitanju bila predstava namenjena unutrašnjepolitičkim potrebama i Beograda i Prištine.

On je, gostujući u Utisku nedelje večeras, naveo da sukob nije mogao da se desi „tamo gde je bio KFOR i NATO“, a da se situacija u kojoj „grme MiG-ovi i tutnje tenkovi“ završila samo time što se sada „selotejpom prelepljuje grb i zastava (Srbije)“.

On smatra i da je u pitanju kontinuitet političke manipulacije, da je prvi „čin bio sa tablicama“, a drugi „borba protiv šverca“ pre nekoliko dana, kada su prištinske bezbednosne službe sprovodile policijske akcije i u sredinama sa većinski srpskim stanovništvom.

„Sad čekamo treći koji će doći… Mislim da je to osnov celog događaja“, naveo je on.

Komentarišući današnje lokalne izbore na KiM, Janković je rekao da je učešće na njima u ovim okolnostima „priznavanje poraza i slabosti“, ali da razume zašto se Srpska lista odlučila da na njih izađe.

„Srbima sa severa Kosova bilo važno da ostanu u tim institucijama, krajnje lukrativnih, ne samo zbog poslaničke plate nego pristupa institucijama, poznanstava, veza“, zaključio je Janković.

Milan Radonjić, novinar nedeljnika NIN, se ne slaže da nije postojala opasnost od produbljavanja sukoba u poslednjim trvenjima Beograda i Prištine, jer je u poslednjem došlo do razmene vatre bojevnom municijom u kojoj je jedan čovek ranjen.

Iako se slaže da je u pitanju „režija“, ona nije plod komunikacije između predsednika Srbije Aleksndra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtijam, već akcije i reakcije obe strane, koje traže političku korist za sebe.

„Do toga nije došlo planirano, znajući temperament i iskustvo tamošnjih građana to je nešto što se dogodilo neplanirano i to je najopasnija stvar koja se dogodila u toj lavovskoj borbi za Kosovo“, smatra Radonjić.

Da bi ilustrovao opasnost koja je postojala, on je naveo i da je dva dana pre izbijanja poslednjih sukoba, u kojoj je više ljudi povređeno u sukobu sa kosovskom policijom, na Kosovo došao kontigent britanskih gurki, svetski poznate i elitne borbene jedinice.

„Kurti (u ovoj situaciji) podiže uloge, pokazuje da (se) ne može računati sa policijskom akcijom koja će proći bez incidenata. Time je i Zajednica srpskih opština dovedena u pitanje, potencijalno vodi toj podeli koja je na liniji Ibra, a ne na Jarinju i Brnjaku“, smatra Radonjić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari