Vladimir BilčikFoto: FoNet/MC

Ohrabrio bih Srbiju da bude na pravoj strani istorije i zajedno sa Evropom dok se nastavlja agresija Rusije na Ukrajinu, koja je protiv osnovnih ljudskih sloboda, izjavio je danas izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu Vladimir Bilčik.

On je na obeležavanju 30 godina postojanja Evropskog pokreta u Srbiji posredstvom video linka rekao da postoji još mnogo stvari koje treba učiniti na evropskom putu Srbije.

Očekujemo da se Srbija uskladi sa spoljnom politikom EU, što uključuje i sankcije Rusiji.

Dodao je da je od početka agresije Srbija usvojila manje od polovine deklaracija EU i naglasio da se očekuje napredak u tom smeru.

Rekao je da je EU spremna da pomogne Srbiji da se odmakne od zavisnosti od stranih spoljnih uticaja koji ne žele napredak Srbije ka EU, da se odmakne ne samo od Rusije nego i Kine.

Proširenje EU je „bitka i biće bitka“, dodao je i naglasio da je usklađivanje politike zemalja Zapadnog Balkana sa politikom EU u vezi sa sankcijama Rusiji samo jedan od elemenata kojima treba da se pristupi.

Bilčik je naglasio da je potreban napredka Srbije i po pitanju vladavine prava i stanja demokratije.

Naveo je da situacija u dijalogu Beograda i Prištine nije laka, ali da je potreban napredak, i dodao da je lopta podjednako u dvorištu i Beograda i Prištine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari