Vladimir Međak: Vlast će snositi posledice ako odbije istragu o krađi izbora 1Foto: FoNet/Milica Vucković

Vladimir Međak iz Evropskog pokreta u Srbiji izjavio je danas da u situaciji kada ne funkcionišu domaće institucije ostaje kao jedino rešenje da međunarodne organizacije sprovedu istragu o izbornim nepravilnostima.

Međak je agenciji Beta kazao da je Srbija članica OEBS-a, Saveta Evrope i kandidat za članstvo u Evropskoj uniji i da ne postoji nijedan problem da se sprovede međunarodna istraga o izbornim malverzacijama.

„Prve reakcije međunarodnih faktora su bile da izbori u Srbiji nisu bili ni fer ni pošteni, i da nisu dolikovali državi koja je kandidat za članstvo u EU. Ako međunarodna zajednica vidi Srbiju u EU, trebalo bi da prihvate legitiman zahtev koalicije ‘Srbija protiv nasilja’ i sprovede nezavisnu istragu o izbornim nepravilnostima“, rekao je Međak.

Upitan da li će srpske vlasti dozvoliti međunarodnu istragu, Međak je rekao da će vlast snositi posledice ako odbije istragu o izbornoj krađi.

„Ako evropske institucije podnesu zvaničan zahtev za sprovođenje istrage, vlasti u Beogradu taj zahtev bi morale da prihvate jer bi u suprotnom sve njihove odluke bile nelegitimne pred međunarodnom javnošću. Šta god da vlast uradi, neće biti dobro po njih. To je problem kad te uhvate u nameštanju izbora“, istakao je Međak.

Na pitanje šta bi podrazumevala međunarodna istraga o izbornim nepravilnostima, Međak je rekao da bi trebalo obuhvatiti period pre predizborne kampanje sve do izbornog dana.

„Prvo, predsednik države je zloupotrebio funkciju učestvujući u predizbornoj kampanji i predvodeći liste čak i za lokalne izbore. Iako je funkcionerska kampanja zabranjena, funkcioneri vladajućih stranaka su zloupotrebljavali državne resurse. Izveštavanje medija, pogotovo televizija s nacionalnom pokrivenošću je bilo neprofesionalno i tendeciozno. Sporne promene u biračkim spiskovima dešavale su se mesecima unazad. Fiktivnog preseljenja stanovništva nije bilo samo iz Republike Srpske već i unutar Srbije. Biračima je plaćano da glasaju za SNS i Aleksandra Vučića“, naveo je Međak.

Izborna lista „Srbija protiv nasilja“ zatražila je od evropskih institucija da ne priznaju rezultate parlamentarnih, pokrajinskih, a posebno lokalnih izbora u Srbiji, dok se ne završi potpuna međunarodna istraga o izbornim nepravilnostima.

U pismu se navodi da „Srbija protiv nasilja“ ne prihvata i neće prihvatiti rezultate izbora održanih 17. decembra.

Od predstavnika evropskih demokratija traži se da pokrenu „punu međunarodnu istragu o izbornim nepravilnostima, pod pokroviteljstvom OEBS-a, Saveta Evrope i Evropske komisije, s posebnim akcentom na izbore za Skupštinu grada Beograda“.

Rok za podnošenje nezavisnog izveštaja trebalo bi da bude 15. februar, navodi SPN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari