Vladimir Orlić: Kurti na najflagrantiniji način sprečava srpski narod da izađe na birališta 17. decembra 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Predsednik Narodne skupštine Srbije Vladimir Orlić sastao se danas sa delegacijom pretposmatračke misije Parlamentarne skupštine Saveta Evrope koja boravi u zvaničnoj poseti Srbiji.

Tom prilikom je istakao da Aljbin Kurti na najflagrantiniji način sprečava srpski narod da izađe na birališta 17. decembra.

Kako se ističe u saopštenju Skupštine, Orlić je izrazio otvorenost za saradnju sa predstavnicima Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u svim fazama izbornog procesa i podsetio da je Narodna skupština, u skladu sa uobičajenom praksom, uputila pozive svim zainteresovanim međunarodnim organizacijama za slanje posmatračkih misija, kako bi nadgledale izborni proces.

Orlić je dodao da je kroz dosadašnju saradnju sa Savetom Evrope i Venecijanskom komisijom, kao i kroz ispunjavanje brojnih preporuka ODIHR, Srbija sprovela važne reforme i unapredila demokratski ambijent.

„Srbija predstojeće izbore dočekuje uz obezbeđene još bolje izborne uslove u odnosu na prethodne, za koje je već konstatovano da su održani na najvišem demokratskom nivou od uvođenja višestranačja u našoj zemlji“, naglasio je Orlić.

Orlić je tokom razgovora posebno ukazao na činjenicu da Aljbin Kurti na najflagrantiniji način sprečava srpski narod da izađe na birališta 17. decembra.

„Uz svakodnevni teror koji sprovodi, sada Kurti i na najflagrantniji način uskraćuje srpskom narodu osnovna ljudska i građanska prava, kršeći sporazume koji su na snazi od 2012. godine. Za kršenje sporazuma, teror, zastrašivanja i maltretiranja Srba i svu pokazanu beskrupuloznost, Kurti još traži nagradu u vidu članstva u Savetu Evrope, što je neprihvatljivo i što je nemoguće opravdati“, poručio je predsednik Orlić.

Četvoročlana delegacija, koju čine predstavnici različitih političkih opcija iz Austrije, Slovenije, Španije i Rumunije, istakla je važnost razgovora sa svim akterima izbornog procesa u Republici Srbiji. S tim u vezi, najavili su da će, tokom dana održati sastanke sa predstavnicima poslaničkih grupa, kao i sa predstavnicima REM i RIK. Interesovali su se za rad Parlementa i klimu uoči predstojećih izbora, i zahvalili na prijateljskom i informativnom razgovoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari