Vladimir Orlić: Možda je Kurti jači od EU i Zapada 1foto FoNet Aleksandar Barda

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić ocenio je da od današnjeg sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija u Briselu ne očekuje ništa.

Orlić je na TV Prva rekao Zapad i EU moraju da insistiraju na formiranju Zajednice srpskih opština, ali da „neće, ili ne mogu“.

„Teško je i naporno kada jedna strana daje sve od sebe da otvoreno sabotira svaku temu i pitanje i smišlja novu pakost Srbima na Kosovu i Metohiji i izbegava svoje obaveze. Cilj današnjeg sastanka je ZSO, predsednik Vučić će pokrenuti tu temu“, rekao je Orlić.

On je dodao da EU i Zapad moraju da insistiraju na ispunjenju obaveza Prištine, ali kako je ocenio, možda je Kurti jači od njih.

„Dogovoreno je i potpisano ako pričamo o ZSO, pre 10 godina je potpisana obaveza Prištine da je formira. Kurti i Vjosa Osmani pričaju gluposti. Sve je već utvrđeno i potpisano, sve što oni pričaju je zamajavanje“, izjavio je Orlić.

Ocenio je da su izbori koji su organizovani u opštinama sa srpskom većinom sramota i da je Kurti tim potezom otežao i obesmislio dijalog.

„Medijatori iz EU nisu u stanju 10 godina da obezbede ZSO. Takođe je izostala reakcija EU i Zapada za napade na Srbe sa Kosova i Metohije. Mi moramo da se borimo za interese svog naroda i države jer oni neće pokazati ni brigu ni razumevanje“, naveo je Orlić.

Predsednik Skupštine Srbije najavio je formalno organizovanje „nadstranačkog“ Narodnog pokreta na sednici glavnog odbora 27. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari