Vlaška narodna stranka: “Radi se o sinhronizovanoj kampanji u medijima pod očiglednim patronatom državnih službi" 1Grad Bor Foto: J.B.K. / Danas

“Vlaška narodna stranka najoštrije osuđuje ponašanja institucija države Srbije i pojedinih medija povodom slučaja nestanka Danke Ilić u mestu Bansko polje dana 26. marta 2023. Za najodgovornijie smatramo Ministarstvo  kulture i Ministarstvo Unutrašnjih poslova Republike Srbije, zbog njihovog neprofesionalnog i zlonamernog  delovanja protiv interesa građana Srbije”, kaže se u saopštenju Vlaške narodne stranke.

Prema njihovim navodima, ceo tok istrage praćen je senzacionalističkim izveštavanjem skoro svih medija, a ono što je, međutim, ostavilo poseban utisak neprofesionalnosti jeste tendenciozan pokušaj institucija da ovaj tragičan događaj iskoristi za širenje etničke netrpeljivosti i nacionalne mržnje prema Rumunima/Vlasima.

“Radi se o sinhronizovanoj kampanji u medijima pod očiglednim patronatom državnih službi da se nagomilana energija  besa i ljutnje u javnosti usmeri protiv identiteta Rumunske/Vlaške zajednice u Srbiji. Mada je tema ovih emisija slučaj nestanka, težište se povremeno vešto prebacuje na celokupnu vlašku  zajednicu i njen identitet. Jasan je cilj koji se ovde želi postići, ekstremistički faktori u Srbiji pokušavaju da ovaj  tragičan slučaj iskoriste kao pogonsko gorivo za dalju stigmatizaciju i unižavanje identiteta rumunske/vlaške  zajednice. Ceo proces nema zapravo dodirnih tačaka sa aktuelnom situacijom već se radi o čistoj zloupotrebi  tragedije jedne porodice u svrhu obračuna države sa jednom manjinskom etničkom zajednicom. Krajnji produkt  ovakve prljave kampanje treba biti izazivanje gađenja prema sopstvenom identitetu kod pripadnika  rumunske/vlaške zajednice i time njihovo što bržu autoasimilaciju odnosno odricanje od sopstvnog identiteta”, kažu iz Vlaške narodne stranke.

Ističu da je zapravo reč o forsiranju oblika kolektivne oikofobije – psihičkog poremećaja koji se manifestuje kao  strah od domaćeg okruženja, odnosno u ovom slučaju netrpeljivost prema sopstvenoj i divljenje tuđoj kulturi i  identitetu.

“Očigledan je veoma visok stepen psihološkog programiranja koji je veoma stručno pripremljen i  izveden. Odvlačenje pažnje sa problema u istrazi i stvaranje atmosfere straha i podela u društvu radi njegove  lakše kontrole su samo dodatni ciljevi kreatora ove kampanje. Ovde su to samo sekundarni “plodovi” glavnog  cilja koji je usmeren pre svega na Rumunsku/Vlašku zajednicu”, objašnjavaju iz Vlaške narodne stranke i dodaju:

“Bitno je postaviti pitanje kome ovakve napetosti u srpskom društvu trebaju? Građanima Srbije  svakako ne, samim tim ni Rumunima/Vlasima, Rumuniji kao susedu takođe ne. Uostalom to je dokazano kroz  vekove dobrosusedskih odnosa i čak svesnog zanemarivanja rumunske manjine od strane Rumunije radi  očuvanja dobrih odnosa sa sada već očigledno, barem na ovu temu, prilično agresivnom Srbijom”.

Dodaju, da svi akteri u ovoj kampanji pokazuju izuzetan nivo neprofesionalnosti, pristrasnosti i zlonamernosti.

“Mada se na medijima danima pod okriljem izveštaja o slučaju nestanka vrlo vešto i suptilno vređa celokupna  rumunska/vlaška zajednica, izostaje bilo kakva ozbiljna reakcija nadležnih organa, institucija ili javnih ličnosti u  cilju osude pravih namera ove prljave kampanje.  Novinari ni jednog trenutka ne pokušavaju da upozore sagovornike da se radi o otvorenom govoru  mržnje i insinuacijama. Nema nikakve reakcije od lokalnih organa vlasti grada Bora i gradonačelnika Bora, nema reakcija od  barem formalno, institucije vlaške manjine Vlaškog nacionalnog saveta, koji je inače pod kontrolom države.  Nema reakcija ni od političkih partija koje sebe javno deklarišu kao vlaške, ali su suštinski očigledno u sprezi sa  vladajućom elitom. Izostajanje ozbiljnih reakcija javnih ličnosti Rumunskog/Vlaškog porekla je međutim  najupečatljivije jer je direktan dokaz gore navedenih tvrdnji”, kažu oni i dodaju:

“Takođe je ponašanje pojedinih opozicionih političara naročito interesantno, jer na ovakvoj atmosferi  sejanja mržnje netrpeljivosti i podsticanja straha u društvu pokušavaju da ubiru političke poene. Većinska opozicija ništa ne čini za prava rumunske/vlaške manjine već slepo sledi politiku vlasti. Ovo kontradiktorno  ponašanje jeste jasno antidemokratsko i anti EU. S te strane njihova reakcija deluje neiskreno”.

Prema njihovim rečima, ovih dana smo imali prilike da sa medija koji kroz objektivno informisanje treba da budu čuvari  demokratije, čujemo veliki broj neistina.

“Tako je visoki policijski zvaničnik izneo neistinu da se radi o “čudnom  podneblju narečiju i govoru”. Ne radi se ni o kakvom čudnom narečiju i govoru, radi se o dijalektima rumunskog  jezika od kojih je jedan koji se priča u Ključu i Negotinskoj krajni čak baza književnog rumunskog jezika. Nisu Vlasi već Rumuni i to su još od vremena rimskog carstva odnosno Istočne Romanije, u literaturi poznatije kao  Vizantija. Svaki ozbiljan priručnik istorije, etnologije i lingvistike bi ovo pokazao. Vlasi ne žive pod okriljem  magije i sličnih okultnih radnji, niti je to bitna karakteristika njihovog identiteta, radi se o stereotipu koji vlast  vešto nameće radi napred navedenih razloga obračuna sa identitetom ove manjine. Štaviše emisije proricanja  sudbine, i sličnih pojava prisutne su u srpskim medijima”, objašnjavaju iz Vlaske narodne stranke.

Kažu da je iznesena neistina da je region u kome žive Rumuni/Vlasi područije endemskog sifilisa, što je takođe  neistina i vešta manipulacija činjenicama.

“Rumuni/Vlasi u istočnoj Srbiji nemaju nikave morbidne običaje i ubistva, ne zovu na slave da ubijaju  goste niti običaja ubijanja bacanjem ljudi pod voz. Neistina je takođe da se gaženjem žrtve gube svi tragovi,  zapravo ostane sasvim dovoljno za forenzičare.  Istina je sasvim suprotna, u rumunskoj/vlaškoj zajednici, naročitu u regionu istočne Srbije stopa  autohtonog organizovanog kriminala je skoro nepostojeća kategorija u poređenju sa ostakom Srbije pa i inostranstvom”, objašnjavaju.

Dodaju, da u kontekstu napred navedenog, treba podsetiti da je inicijator sistema “pronađi me” i sam doživeo  veoma sličnu tragediju kao i porodica Ilić.

“Koji su onda kriterijumi aktera ove medijske kampanje protiv  Rumuna/Vlaha kada ocenjuju da je zločin počinjen od pripadnika jedne manjinske zajednice morbidan, a kada to  počini pripadnik večinske zajednice ne? Suvišno je ovom prilikom pominjati još i masovna ubistva u selu Dubona kod Mladenovca i OŠ  Vladimir Ribnikar u Beogradu kao i sva ona koja su se dešavala u prošlosti. Kojim principom se u ovom slučaju  izolovani incidenti uzimaju kao reper za procenu cele jedne zajendice? Vlaška narodna stranka zahteva od nadležnih organa Republike Srbije: Da hitno reaguje i pozove na odgovornost sve aktere ovog skandala. Od službenika Policije i bezbedonosnih službi zahtevamo odgovorno i profesionalno ponašanja i zaštitu  interesa svih građana, a ne samo pojedinih interesnih grupa. Izvinjenje medija rumunskoj/vlaškoj zajednici, prestanak služenja intresima asimlacije rumunske/vlaške  zajednice i iznošenje istinitih činjenica”, zaključuju iz Vlaške narodne stranke.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari