Vulin i Kovac Foto:privatna arhiva/predragpopovic.wordpress.comFoto: Privatna arhiva/predragpopovic.wordpress.com

Političaru može da se dogodi da mu slučajno priđe neki kriminalac i da se slika sa njim, a da, pritom, taj političar zaista pojma nema o tome ko je ta ličnost.

Ali, postoji jedna sasvim druga situacija a to je da vi neprekidno viđate pojedine političare sa tim polusvetom. Dakle, kažem da ja do sada nisam video Anu Brnabić da se slikala sa kriminalcima, bez obzira šta ja o njoj mislio. Istina je da se samo jedna vrsta ili jedan vid političara viđa u takvim situacijama, ocenjuje za Danas psiholog Žarko Korać.

U odgovoru na pitanje kako doživljava činjenicu učestalosti objavljivanja fotografija pojedinih predstavnika vlasti sa ljudima iz kriminalnog miljea, poput poslednjeg slučaja pojavljivanja ministra policije, Aleksandra Vulina u prisnom zagrljaju sa bivšim vođom navijača FK Rad, osuđivanog zbog posedovanja oružja, sociolog Jovo Bakić slaže se sa Žarkom Koraćem, navodeći za naš list da u načelu, opravdanje Vulina da nije znao sa kim se fotografiše može da bude i iskreno i istinito, jer zaista ljudi mogu da priđu političarima ili javnim ličnostima kako bi imali fotografiju s njima.

Problem je, ističe Bakić, u tome što ni Vulinu ni njegovom šefu Aleksandru Vučiću “čovek ništa ne može da veruje, jer su često hvatani u laži”.

Podsetimo, portal Nova.rs objavio je pre dva dana fotografiju na kojoj se vidi Aleksandar Vulin zagrljen sa Vladimirom Kovačevićem Kovačem, nekadašnjim vođom navijača FK Rad i licem hapšenim za nelegalno nošenje oružja, konkretno automatskog pištolja marke „škorpion“.

Vulin se “odbranio” odgovorom da nije znao o kakvom čoveku je reč, ali ostaje pitanje kako je moguće da se pojedini najviši državni zvaničnici nalaze na mestima gde se pojavljuju kriminalci i to oni koji su raspoloženi da upravo sa njima naprave srdačne fotografije i ovekoveče te trenutke obostrane naklonosti.

– Od Vulina me više ništa ne iznenađuje. To mislim doslovno. Njegovo mišljenje, ponašanje, fotografije sa bazena i skupih hotela, fotografije sa kriminalcima…, za mene uopšte nisu iznenađenje. On je ušao u posebnu kategoriju čoveka na političkoj sceni koji će da kaže i uradi bilo šta što trajno šteti državi – kaže Žarko Korać.

Upitan kako vidi ponašanje Aleksandra Vučića u vezi sa takvim nastupima Vulina, sagovornik Danasa ističe da je ministar policije zadužen da kaže ono što predsednik Srbije ne želi.

– To je sasvim jasno, Vučić se od Vulinovih izjava i ideja, koje su zapravo suštinske ideje Srpske radikalne stranke, nikada ne ograđuje. Vulin je čovek kojeg ceo region i veliki deo Srbije vidi kao onog koji govori i radi ono što Vučić ne sme da kaže – ističe Korać.

Vlast je fascinirana siledžijama i kriminalcima 1
Foto: S.K.

Prema rečima našeg sagovornika, paradoksalno, ali Srbija nikada nije imala nijednog predsednika koji bi se slikao sa vođama navijača, odnosno kriminalaca koji koriste te tribine da ostvaruju kriminalne poslove. Čak ni Milošević to nije radio, ističe Korać, a svakako nije Đinđić, Koštunica ili Tadić.

– To je jedna trajna karakteristika vrha aktuelne vlasti, ta fascinacija grupama navijača. Dakle, imamo šefa države koji je fasciniran navijačima. Svaka slika sa tim vođama navijača pokazuje jednu nezdravu fascinaciju siledžijama i kriminalcima – zaključuje Žarko Korać.

Jovo Bakić za Danas ukazuje da već niz godina postoji osnovana sumnja na veze Aleksandra Vulina i Aleksandra Vučića sa mafijom, ali i da tužilaštvo ne radi svoj posao, pa te veze, kako ističe, ostaju neispitane.

Vlast je fascinirana siledžijama i kriminalcima 2
Foto: Miroslav Dragojević

– A, i javnost ne postoji, pa nema ni pritiska na tužilaštvo da radi svoj posao ni pritiska na najmoćnije političare da podnesu ostavke kako ne bi ugrožavali državne interese – zaključuje Jovo Bakić za Danas.

Vulin – kandidat za predsednika

– Vulin je uvek bio kao nekakav provincijski glumac. Netalentovan. Sećate se da je nosio dugu prljavu kosu, pušio tompus, kožnu jaknu, uniforma, sedi ispod slike Čegevare. Glumio je revolucionara… A sada ova najnovija uloga, koja je takođe neuspešna, a to je uloga političara koji obećava, kao dečko koji obećava… Lično bih voleo da se kandiduje za predsednika, da konačno vidi koliko suštinski ima glasača u Srbiji – kaže Žarko Korać u odgovori na pitanje kako komentariše najavu Aleksandra Vulina da će, ukoliko aktuelni predsednik odustane od kandidature za predsednika, on biti kandidat

Jovo Bakić kaže za naš list da je “sve to jedna smejurija, jer zna se da će predsednik SNS-a dati sve od sebe da bude doživotni uzurpator funkcije predsednika republike koju je oteo od njenih građanki i građana”.

– Oni to rade jer misle da na taj način unose zabunu u opozicione redove, ali i realno zamajavaju deo javnosti na koji utiču – zaključuje Bakić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari