Vlast oteže završetak dijaloga, opozicija se svađa 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/EV)

Dok vlast „oteže“ sa završetkom međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima bez posredstva stranih pregovarača, stranke opozicije koje su učestvovale u radnoj grupi za ovaj format razgovora počele su sa međusobnim prebacivanjima oko daljih poteza opozicije.

Dveri saopštavaju da je probijen rok za završetak dijaloga, te da su zbog toga doneli odluku o izlasku na izbore a Dosta je bilo optužuje vlast za „odugovlačenje“ ali i Dveri da su „odsutale pre vlasti“. U međuvremenu, Pokret za obnovu kraljevine Srbije (POKS) ističe da su predstavnici DJB ti koji su krivi za odlaganje poslednjeg sastanka, a Zavetnici prebacuju odgovornost na vlast ali i upućuju pohvale za stranke koje su odustale od ideje bojkota.

Finalni sastanak radne grupe za međustranački dijalog bez posredstva stranaca trebalo je da bude održan još početkom septembra. Tada se očekivao dolazak predsednika Srbije na sastanak kako bi se definisale konačne pozicije vlasti i opozicije u vezi sa predlogom sporazuma o izbornim uslovima, i eventualni dogovor oko potpisivanja sporazuma. Taj sastanak je otkazan u poslednjem trenutku a do danas iz vlasti nisu najavili kada bi se on mogao održati.

Dveri vs. Dosta je bilo: Dijalog ili izbori? 

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović rekao je u ponedeljak da je ostalo tačno šest meseci do predsedničkih, parlamentarnih i lokalnih izbora u Srbiji, čime je probijen rok za završetak međustranačkog dijaloga o poboljšanju izbornih uslova.

Dveri su nakon toga saopštile da donose odluku o izlasku na izbore na svim nivoima jer su „završili sa gubljenjem vremena u dijalozima“.

Na zvaničnom tviter nalogu pokreta Dosta je bilo, preneto je saopštenje Dveri uz ocenu da je to „U najmanju ruku čudna izjava“.

Iz DJB su naveli da „direktni pregovori sa vlašću još traju u Narodnoj Skupštini. Do sada smo postigli mnogo više nego što je stavljeno u EU papir. Čekamo poslednji sastanak. Vlast odglovlači sa zakazivanjem tog sastanka. Da li ovo znači da Dveri odustaju pre vlasti?“

Gojković (POKS): Posebno iritira blag stav vlasti prema DJB

Predsednik Pokreta za obnovu kraljevine Srbije (POKS) Žika Gojković rekao je za Danas da je razočaran zbog ovog odlaganja jer opozicija gubi vreme do izbora i istakao da je je jedna organizacija iz opozicije bila ta koja je na poslednjem održanom sastanku tražila da se odloži razgovor sa Vučićem zbog čega se došlo u ovu situaciju.

– Pokazalo se da sam bio u pravu kada sam se pobunio protiv predloga Dosta je bilo da odložimo onaj sastanak koji je trebalo da se održi sa predsednikom države. Rekao sam da ćemo time izgubiti dosta vremena, da smo pri kraju pregovora i da ne vidim razlog za odlaganje. Sada dolaze izbori na lokalu u Mionici i Negotinu i počinju prepucavanja zašto neki izlaze na izbore a da pregovori nisu završeni – istakao je Gojković.

On dodaje da više nema vremena za čekanje i da koalicija NADA, koju čine organizacije oko Demokratske stranke Srbije (DSS) i POKS nastavljaju sa predizbornom kampanjom.

– Ono što smo do sada dobili kroz pregovore je bolje nego što je bilo, videćemo da li ćemo izdejstvovati još nešto do kraja ili će možda DJB opet tražiti odlaganje. Ali krajnje je vreme da vlast prestane toliko da izlazi u susret nekim strankama da bi ih nagovorili da izađu na izbore. Ćutao sam do sada o tome, ali sada me posebno iritira taj blagi stav vlasti prema DJB jer je očigledno da smo zbog toga izgubili dragoceno vreme, ne vidim razlog za to – kaže Gojković.

On dodaje i da neke stranke koriste pregovore da bi „zauzeli bolju poziciju pred građanima i pokazali da nemaju veze sa režimom“, kao i da bi etiketirali druge stranke da su „Vučićeva opozicija“, umesto da govore o izbornim uslovima.

Iz pres službe Dosta je bilo su na upit novinara Danasa za komentar naveli da DJB neće davati izjave o detaljima dijaloga dok on ne bude okončan i podsetili da je u okviru ovih razgovora već postignuto mnogo.

– Očekujemo da Vučić održi datu reč, poštuje ono što smo već ispregovarali, nastavi pregovore oko otvorenih pitanja i da ne pokuša da iskoristi igrokaz sa EU da ih napusti. Mi smo bili protiv mešanja EU parlamentaraca u unutrašnje stvari Srbije i kritikovali smo vlast što to dopušta. Suverenisti smatraju da je odluka bojkot opozicije da neće direktne razgovore s vlašću već samo uz pomoć EU posrednika bila vrlo loša i pokazala veliku političku nezrelost. Vlast je to iskoristila da nasamari bojkot opoziciju uz pomoć EU – naveli su oni dodajući da će odluku o izlasku na izbore doneti nakon što se završe pregovori.

Đurđević (Zavetnici): Vlast odugovlačenjem pokazuje slabost

Srpska stranka Zavetnici ukazuje da vlast ne treba da odugovlači sa dijalogom, kako je za Danas rekla Milica Đurđević Stamenkovski, predsednica te organizacije dodajući da je dobro što su neke stranke odlučile da izađu na izbore.

– Vlast ima daleko veći interes da dijalog što pre privede epilogu. Odugovlačenjem samo pokazuju slabost i zazor od uspostavljanja zdravog političkog ambijenta u kome će izborni proces predstaviti realnu volju građana. Za nas bojkot nije, niti će ikada biti opcija. Drago mi je što su na to stanovište došle i neke stranke koje su ranije zagovarale neizlazak na izbore – navela je ona.

Đurđević dodaje i da se Zavetnici spremaju da odbrane svaki glas na izborima, bez obzira na ishod dijaloga, ali da bi sporazum bio dobar za smanjivanje političkih tenzija.

– Ako se vlast pak odlučila za ignorisanje naših zahteva, mislim da će ona snositi najveće posledice takvog pristupa – naglasila je Đurđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari