Vlast ponovo uspostavlja sistem iz devedesetih: Poruka sa protesta u Valjevu 1Foto: Kolubarske.rs

 

Na Gradskom trgu u Valjevu sinoć je održan deveti protestni skup Valjevo protiv nasilja, piše Portal Kolubarske.rs.

Na protestu su govorili Zoran Vuletić iz Građanskog demokratskog foruma, Rade Radovanović, novinar i dramski pisac i Petar Đurić, iz pokreta Ćale, ovo je za tebe.

Kako pišu Kolubarske, organizatori protesta ranije su najvili i Željka Pejičića iz Bačke Palanke, ali on sinoć nije došao u Valjevo.

Zoran Vuletić je rekao da nam je aktuelna vlast dovela ponovo sistem devedesetih i da 30 godina živimo u kulturnom modelu koji oblikuje samo nasilje, a da su jedine dve godine kada je Srbija bila normalna bile godine kada je Zoran Đinđić bio premijer.

On je poručio da „ne smemo dozvoliti recikliranje radikalske politike”.

Vlast ponovo uspostavlja sistem iz devedesetih: Poruka sa protesta u Valjevu 2
Zoran Vuletić Foto: Kolubarske.rs

Vuletić se osvrnuo i na najnovije velike ideje aktuelne vlasti i investicije do 2027. godine u koje će biti uloženo 12 milijardi evra, a koje je pre neki dan najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

– Znaju oni da naredne tri godine neće vladati, nego žele da naprave novu Milenijumsku pljačku kao što je Beograd na vodi, da se dogovore sa Kinezima i Rusima, mimo svake procedure kroz takozvane međnarodne ugovore, početak izgradnje tih projekata da napune ponovo svoje džepove i onako prepunjene pa će se ti projekti završiti sa nekom novom vlasću, rekao je Vuletić.

Rade Radovanović je poručio da moramo promeniti mnogo toga da bi smo promenili sistem u kome živimo.

– Moramo krenuti od malih stvari, od sitnih reči da bi smo menjali smisao svega. Ja vam predlažem, a to govorim i ljudima u Beogradu, da se više ne šetamo jer ovo nije vreme za šetnju. Vreme je za demonstracije. Neć on više ucenjivati sve nas i smejati nam se – kao, „samo vi šetajte”. Ove šetnje treba da prerastu u odlučne proteste… Ja sam čovek protiv nasilja, ali od toga što prezirem nasilje imam samo jedan jači poriv, a to je da neću da trpim nasilje. Nećemo i ne smemo da trpimo nasilje, rekao je Radovanović i ponovio da ne treba više da šetamo, nego treba organizovati demonstracije i pobunu.

Vlast ponovo uspostavlja sistem iz devedesetih: Poruka sa protesta u Valjevu 3
Rade Radovanović Foto: Kolubarske.rs

– Revolucija je jedina solucija, bez oružja ali odlučno i do kraja, jer mi smo ljudi i hoćemo ljudski da živimo, poručio je Rade Radovanović na protestnom skupu u Valjevu, prenose Kolubarske.

Petar Đurić je rekao da je Valjevo uvek bilo poznato po hrabrim i čestitim ljudima te smatra da svaki grad treba da ima svoju Katarinu Petrović i Aleksandra Obradovića.

– Oni nisu ćutali za dobrobit naše zemlje, oni su poslednja zdrava ćelija u ovom sistemu i kao takvi skrenuli su pažnju u kom smeru treba da ide Srbija. Da li ćemo da ćutimo, naravno da nećemo, oni su nam rekli da ne smemo ćutimo, rekao je Đurić.

Vlast ponovo uspostavlja sistem iz devedesetih: Poruka sa protesta u Valjevu 4
Petar Đurić Foto: Kolubarske.rs

Sinoć je organizovana još jedna „valjevska balonijada”. Deset crnih balona sa imenima aktuelnih, ali i bivših, funkcionera Srpske napredne stranke pušteni su ka nebu.

Usledila je uobičajena protestna šetnja centralnim gradskim ulicama, a ovaj put se šetalo do lokacije nekadašnje kasarne Kadinjača na Jadru, pišu Nezavisne internet novine Kolubarskog pokreta.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari