Vlast, režimski mediji i opozicija optužuju se međusobno za hajku 1Foto: FoNet Marija Djokovic; - Medija centar

Pismo narodnog poslanika poslaničke grupe „Nova Srbija – Pokret za spas Srbije“ Slaviše Ristića ruskom predsedniku Vladimiru Putinu otvorilo je novi front sukoba vlasti i opozicije s optužbama da suprotna strana vodi orkestriranu hajku.

U sukob su se uključili i mediji bliski režimu koji ponovo ukazuju na „zaveru opozicije“ sa ciljem da predsednik države bude srušen s vlasti na temi Kosova.

Vlast je juče putem saopštenja Miloša Vučevića, potpredsednika Glavnog odbora SNS, a u četvrtak kroz izjave brojnih ministara, uključujući i ministra unutrašnjih poslova, pozvala nadležne državne organe da pod hitno reaguju i preduzmu zakonom propisane mere zbog pretnji smrću predsedniku Aleksandru Vučiću, jer su tako shvatili deo Ristićevog pisma. Vučević u saopštenju navodi „da očekuje reakciju državnih organa i zbog svakog narednog javnog poziva na linč, jer očigledno je da je ova kampanja orkestrirana i da njeni nalogodavci nemaju nameru da stanu. A povezuju ih agresija, licemerje, novac i mržnja prema našem predsedniku i prema uspešnoj Srbiji“.

Narodni pokret Srba sa KiM „Otadžbina“ čiji je Ristić predsednik, oglasilo se juče saopštenjem u kojem se, između ostalog, navodi da neviđena medijska hajka režimskih medija i čelnika SNS ima za cilj da se velikom larmom i galamom prekrije sadržaj pisma i izbegne diskusija o njemu. Kako se dodaje, kampanju je lično instruirao i projektovao predsednik Srbije. „Izjave da Slaviša Ristić, navodno, preti ubistvom predsedniku Srbije ukoliko ovaj potpiše tzv. „sveobuhvatni mirovni sporazum sa Prištinom“ su gola laž. U pismu jasno stoji, upravo suprotno, da u slučaju ako ne potpiše mirovni sporazum Vučiću preti opasnost od onih koji su ga doveli na vlast, a kojima je on zauzvrat obećao predaju KiM“, piše u saopštenju Otadžbine. U ovom pokretu smatraju da je Vučića uznemirila istina, jer, kako navode, pismo ogoljuje njegovu politiku predaje KiM i stvaranja Velike Albanije. Pismo razobličuje i očitu prevaru srpskih vlasti koje rusofilskim glasačima sprovode politiku LDP Čedomira Jovanovića“, piše u saopštenju Pokreta.

Glavni urednik lista Informer Dragan J. Vučićević je, gostujući na televiziji Pink, rekao da se ponovo radi na rušenju predsednika i to na temi Kosova. Kao ilustraciju „zavere“ on je, između ostalog, naveo susret Dragana Đilasa, bivšeg gradonačelnika Beograda, i Marka Jakšića, člana Narodnog pokreta Srba sa KiM Otadžbina, u kafani „Kod Mira“ u selu Bogutovac od pre nekoliko dana.

Jakšić za Danas kaže da je istina da se sreo sa Đilasom, ali da je susret bio slučajan. Kako objašnjava on i Ristić su na putu za Zlatibor svratili u tu kafanu i slučajno videli Đilasa, kojeg, kako navodi, poznaju već više od 20 godina.

– Uopšte nismo pričali i politici, a i da jesmo sigurno nismo pričali o rušenju Vučića – navodi Jakšić. Na naše pitanje, da ipak malo nerealno zvuči da se susret dogodio a da je Ristićevo pismo posle objavljeno, Jakšić insistira na slučajnosti susreta, a ne da je bio nameran i zaverenički. Upitan postoji li ipak mogućnost saradnje sa Đilasom, Jakšić odgovara da je Đilasov savez postao ozbiljna politička snaga u Srbiji, ali da o tome još nije bilo reči odnosno da ga Đilas nije zvao u savez. Na pitanje kako urednik Informera može da zna za susret, Jakšić odgovara da je Vučić sve službe rasturio.

– Službe se ne bave unutrašnjom i spoljnom bezbednošću zemlje, već time šta rede, gde idu i s kim se sreću Vučićevi politički neprijatelji. Ponašanje službi podseća na rad Gestapoa – navodi Jakšić.

U odbranu Ristića stao je i lider pokreta Dveri Boško Obradović. „Osuđujem sramne napade režimskih funkcionera i medija na narodnog poslanika Slavišu Ristića, koji sa porodicom živi na KiM, koji je učestvovao u organizaciji barikada i odbrani Severa KiM kada je to bilo najteže i kome je svojevremeno pucano na porodičnu kuću. Vrhunac političke prevare i medijskog pakla u kome živimo biće medijska ofanziva vlasti da svi mi koji se protivimo izdaji Kosova jesmo zapravo oni koji ruše vlast i državu zbog stranih interesa i hoće rat umesto mira, dok su oni koji će potpisati priznanje nezavisnosti Kosova velike patriote koje brinu o budućnosti?, zaključio je Obradović.

Tragična sudbina Đinđića

Sporni deo pisma Slaviše Ristića Vladimiru Putinu glasi: „Glavni razlog za ‘preteranu kooperativnost’ predsednika leži u tome što je on to obećao Zapadu prilikom dolaska na vlast. Tragična sudbina pokojnog premijera Đinđića jasno upozorava Aleksandra Vučića šta se dešava sa onima koji ne ispune obećanje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari