Prvih sto dana rada Vlada Srbije obeležila je juče u Bačkom Gradištu na stočnoj farmi porodice Mužlai.


– Nismo mogli da izaberemo bolju lokaciju. Da se od vas naučimo marljivosti, radu i poštovanju obaveza i odgovornosti, jer znam da vam je potrebno da radite za ovakav uspeh 365 dana u godini, da za vas ne postoje vikendi – pozdravio je domaćine premijer Srbije Aleksandar Vučić posle obilaska domaćinstva koje će, prema njegovim rečima, „ove godine proizvesti milion litara najkvalitetnijeg mleka“.

Vučić je rekao da je politika njegove vlade da „pomaže uspešne da budu još uspešniji, da gleda kako može da napravi najveći rezultat za državu“, za razliku od „prakse prethodnih vlada da se nemilice pokrivaju gubici onih koji su loše radili“.

– Mi smo za ovih 100 dana pokušali da građanima Srbije pokažemo kako da na odgovoran, pošten, ozbiljan, način pokrenemo nešto na šta niko decenijama nije obraćao pažnju. Vlada je donosila zakone koji nisu naišli odmah na odobravanje u javnosti, ali verujem da će građani narednih godina umeti da poštuju to što je ova vlada počela da stvara temelje za budućnost, a ne samo da razmišlja o političkom rejtingu – poručio je Vučić.

On je prozvao predstavnike opozicije koji kritikuju rad vlade, citirao njemu omiljene izreke pokojnog predsednika DS i premijera Srbije Zorana Đinđića i apelovao na građane i sindikate da se pridruže „vladinim reformama i izgradnji bolje Srbije“. Vučić je obećao dodatnu pomoć za sve koji žele da investiraju u Srbiju i najavio da će vlada posebno podsticati domaće privrednike, seljake, radnike i preduzetnički duh.

Premijer je još jednom potvrdio da će „Srbija imati stabilne finansije, da neće bankrotirati“ i poručio da ga „ne interesuju rezultati narednih izbora“. Iako se danas Skupština Srbije izjašnjava o kandidatu za ministra finansija ministru privrede Dušanu Vujoviću, Vučić je juče izjavio na improvizovanoj konferenciji za novinare da ne zna ko će voditi taj resor.

– Vlada Srbije je od 42 zakonska akta do sada usvojila 32 zakona samo za 100 dana, od toga smo se 40 dana bavili poplavama… Naš zadak je da obezbedimo uslove za takmičenje, konkurenciju, tržište – naglasio je Vučić, nabrajajući uspehe svog kabineta.

Iako je premijer više puta ponovio da je za katastrofalnu situaciju u Srbiji odgovorna prethodna vlast, „koja je imala sedam ili osam vlada u kojima su uništili sve što su stigli“, tokom vikenda sindikati, parlamentarna i vanparlamentarna opozicija nisu štedele Vučićev kabinet.

Predsednik DS Bojan Pajtić ocenio je juče da se Vučićeva vlada ne bavi građanima, nego samo sobom. „Već 737 dana Aleksandar Vučić kozmetički menja i prekomponuje svoju Vladu, a vodi suštinski istu politiku autokratije i samovolje. Za samo dve godine Srbija je sa takvom Vladom izgubila decenije budućnosti. Sve je lošija kupovna moć stanovništva, penzije i plate se smanjuju, a rastu porezi i takse. Sa takvom štetočinskom politikom ova Vlada uskoro neće imati ni resurse ni građane“, poručio je Pajtić.

Vanparlamentarna DSS kritikovala je Vladu zbog „evrofanatične politike ispoljene ubrzavanjem procesa dezintegracije Srbije“, napomenuvši da Vučićev kabinet treba da ocenjuje rezultate svog rada, a ne samo golu formu. U DSS smatraju da bi bilo bolje da vlada manje radi, jer vodi pogrešnu i pogubnu ekonomsku politiku.

„Ova vlada nije doživela svojih sto dana. Ovo su dve godine Vlade jer u njoj sve vreme sede isti ljudi i to je dokaz da oni ne mogu da sprovedu obećane reforme“, poručuju iz LDP.

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ saopštili su da „prvih 100 dana rada Vlade Srbije ne mogu oceniti pozitivnom ocenom, jer osim usvajanja niza sistemskih zakona po hitnoj proceduri i bez saglasnosti socijalnih partnera nije uradila mnogo na poboljšanju ekonomskog standarda svojih građana“. Sindikati upozoravaju vladajuću koaliciju da „samo totalitarna vlast ne trpi kritike na svoj račun“.

Od nula do deset

Rad Vučiće vlade u prvih sto dana tokom vikenda podržali su Privredna komora Srbije, predstavnici EU i stranog kapitala. Poslanici parlamentarne većine tvrde da vlada zaslužuje „čistu desetku“, dok joj opozicija ne bi dala „pozitivnu ocenu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari