Milivoj Bešlin: Vlast skriva afere raspaljivanjem nacionalizma 1Milivoj Bešlin Foto: Stanislav Milojković

Nagomilane kriminalne afere, sve teža ekonomska situacija, gušenje slobode javne reči i krajnje zabrinjavajući demokratski deficit, autoritarni režim pokušava da kompenzuje daljim raspaljivanjem nacionalizma i njegovom diseminacijom širom regiona, kaže za Danas istoričar Milivoj Bešlin, komentarišući poziv šefa diplomatije Nikole Selakovića Srbima gde god žive, pogoovo onima u regionu da na svojim domovima istaknu srpsku zastavu 15. septembra, na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

„Glavni cilj u pokušaju da utemeljimo ovaj lepi praznik je da motivišemo sve naše građane gde god oni živeli, dakle Srbe iz svih krajeva da toga dana na svoju kuću, zgradu, stan, istaknu našu trobojku“, rekao je Selaković juče za TV Hepi.

Nikola Selaković je danas rekao i da je „trobojka“ jedan od simbola Srba, bez obzira da li žive u Herceg Novom, Somboru, Banjaluci, Kosovskoj Mitrovici, Kumanovu, ili Trebinju.

„Dakle naši sunarodnici toga dana bilo bi dobro da istaknu našu trobojku. Dobro su pripremljeni spotovi u kojima proslavljeni Srbi iz različitih oblasti života pozivaju naš narod da to učini“, rekao je Selaković.

Milivoj Bešlin kaže da se time generiše pogubna nestabilnost u regionu, ali i da je to jedini način da se skrene pažnja sa sve teže situacije u samoj Srbiji.

Uostalom, vidimo istovetnu reakciju u delovima Novog Sada u kojima je vlast izgubila izbore za mesne zajednice da su upravo ti delovi grada osvanuli prefarbani srpskim trobojkama. Sama ideja o isticanju zastava nije ni počemu originalna, kao što je ideologija nacionalizma uvek i svuda neoriginalna. Ovaj predlog je doslovna kopija albanskog Dana zastave i svedoči da ova dva nacionalizma ne samo da imaju slične ideje, nego i metode rada. Ovo će izazvati dalje napetosti u regionu i Srbe van Srbije dodatno postaviti nasuprot država čiji su punopravni građani. Postavlja se i pitanje zakonitosti, jer je tu u pitanju državna zastava Republike Srbije. To je igranje vatrom za koje ne vidim način da se može dobro završiti – smatra naš sagovornik.

Kako režim bude zapadao u veće unutrašnje teškoće, ističe Bešlin, i u meri u kojoj bude rastao međunarodni pritisak, sprska vlast će ga prenositi na region i podizati tenzije u okruženju.

– Posledice toga smo videli tragičnih devedesetih – zaključuje Milivoj Bešlin.

Nikola Selaković je danas naveo i da će glavna svečanost biti u Beogradu, na Savskom trgu, kod spomenika Stefanu Nemanji, gde će, uveren je, „govoriti Aleksandar Vučić, Milorad Dodik, patrijarh Porfirije“.

Milivoj Bešlin: Vlast skriva afere raspaljivanjem nacionalizma 2
Foto: BETAPHOTO/ MILOS MIŠKOV

Takođe je rekao da kad Srbi istaknu zastavu to i fotografišu ili snime i okače na društvene mreže i ponose se time.

Podsetimo, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, izjavio je pre dva dana da će Republika Srpska i Srbija na Dan srpskoj jedinstva, 15. septembra, usvojiti Zakon o zaštiti ćirilice.

Kako je prenela RTRS, Dodik je ocenio je da „ovo veoma važno“ i naglasio da „zakon u sebi sadrži mnogo stimulacija koje se odnose na zaštitu srpskoj jezika“. „To nije ništa novo i sigurno je da moramo zaštititi svoj jezik i pismo. Na trajan način etabliramo naš jezik i pismo“, uveren je Dodik.

Pre nedelju dana, predsednik Srbije Aleksandar Vučić predao je srpskom članu Miloradu Dodiku prednacrt zakona o zaštiti srpskog jezika i ćiriličnog pisma.

Milivoj Bešlin: Vlast skriva afere raspaljivanjem nacionalizma 3
Foto: Instagram/buducnostsrbijeav (arhiva)

Vučić je na Instagramu objavio da je ugostio Dodika i sa njim vodio „suštinske razgovore o budućnosti celog regiona“.

Kako je naveo, posebno su razmatrali inicijativu Otvoreni Balkan, ali i konkretne projekte, poput izgradnje dela auto-puta od Kuzmina do Bjeljine.

„Saglasili smo se da je saradnja između Republike Srbije i Republike Srpske izuzetna na svim nivoima i da srpski narod ne sme i ne može sebi da dozvoli bilo kakve sukobe i povratak u prošla vremena“, istakao je Vučić.

On je ukazao da zajedništvo i jedinstveno delovanje na polju ekonomije, kulture, obrazovanja, istorijskog sećanja nijednog trenutka ne sme biti dovedeno u pitanje.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

5 reagovanja na “Milivoj Bešlin: Vlast skriva afere raspaljivanjem nacionalizma”

  1. Poprkao Istoriju zbog Dobre Zarade na izjavi protiv Vlasti
    Ovaj Interviju je više od Hiljadu i Petsto Dinara

  2. Koliko im smeta sve sta ima veze sa Srbima, cudi da Beslin i Congradin nisu ovaj tekst odradili na albanskom, posto ocigledno mrze i da progovore na „ratnozlocinackogenocidnom“ srpskom jeziku.

  3. Pokusaj srpskih nacionalista da aneksiraju RS kao kompenzaciju za izgubljeno Kosovo(zahvaljujuci njihovoj zlocinackoj politici prema sopstvenim gradjanima.)Onog trenutka kada osete da gube vlast, zapalice balkansko „bure baruta“ u to mozemo biti sigurni.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.