Vljora Čitaku poručila Kurtiju da ode na razgovore u Vašington   1Vljora Čitaku, arhiva Foto: EPA/OLIVIER HOSLET

Potpredsednica Demokratske partije Kosova (DPK) Vljora Čitaku izjavila je bi premijer Kosova Aljbin Kurti trebalo da otputuje u Sjedinjene Američke Države i ima sastanke sa visokim zvaničnicima.

„Moramo biti jasni da nama kao Kosovu ne odgovara ‘status kvo’. Moramo imati osećaj hitnosti. I pozivam premijera da otputuje u Vašington što je pre moguće, umesto da javno raspravlja sa američkim zvaničnicima“, rekla je Čitaku.

Ona je za prištinsku agenciju telegrafi.com kazala da je Kurti u odnosu na dijalog „talac sopstvenih reči“ i dodala da treba da zna da će ga DPK podržati kada bude u dijalogu u Briselu.

„Nije da sam videla doslednost vlade u odnosu na dijalog. Jednom su rekli da im nije nikakav prioritet. Onda su rekli da je to sedmi prioritet. Dakle, nije da sam videla doslednost. Premijer Kurti, mislim da je u odnosu na dijalog, talac sopstvenih reči“, kazala je ona.

Između ostalog, Čitaku je rekla da su odnosi sa SAD od „vitalnog značaja“ za Kosovo.

„Odnosi sa SAD su od vitalnog značaja za državnost i osnaživanje medjunarodnog subjekta Kosova. Jaki smo koliko i naš savez sa SAD. Zato molim Kurtija da što pre otputuje u Vašington, da zatraži od SAD da imenuje specijalnog delegata za dijalog Kosova i Srbije. Sjedinjene Američke Države treba da budu direktno uključene u to, a ne da budu u ulozi podrške“, rekla je ona.

Kada je u pitanju Zajednica opština sa srpskom večinom, Čitaku je rekla da to treba da ostvari na osnovu preporuka Ustavnog suda.

„Ja i DPK smo protiv trećeg nivoa vlasti, protiv izvršnih ovlašćenja Zajednice“, naglasila je ona.

Kurti sa ambasadorima Kvinte

Premijer Kosova Aljbuin Kurti susreo se večeras sa ambasadorima zemalja velike petorke i šefom kancelarije EU na Kosovu, a tokom sastanka se razgovaralo o najnovijim dešavanjima u zemlji, saopšteno je iz Vlade Kosova.

Kurti je upoznao ambasadore sa radom i odlukama vlade u ispunjavanju prioriteta njenog programa.

„Govorio je i o merama protiv pandemije korona virusa, o posvećenosti vlade reformama i evropskim i evroatlantskim integracijama i značaju saradnje sa zemljama velike petorke u ostvarivanju ovih ciljeva. On im je zahvalio na kontinuiranoj podršci koju kao partnerske i prijateljske države pružaju državi i narodu Kosova“, navedeno je u saopštenju.

Na kraju sastanka potpisan je Memorandum o razumevanju vlade Kosova i Evropske unije za nastavak korišćenja zgrade u kojoj se nalaze kancelarije Evropske unije na Kosovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari