VOA: Obeleženo 140 godina diplomatskih odnosa Srbije i SAD 1Foto: Shutterstock

Srbija i SAD sposobne su da oblikuju buduće odnose partnerstva i saradnje jer oni nisu zasnovani isključivo na ostvarenjima bivših generacija, poručio je ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić na prijemu koji je u Vašingtonu organizovalo najviše diplomatsko predstavništvo Srbije povodom 140 godina uspostavljanja bilateralnih odnosa dve države.

Osim Đurića, kako prenosi Glas Amerike (Voice of America – VoA), okupljene je u unapred snimljenom videu pozdravio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Naše dve nacije sarađuju na idealima slobode i pravde koji povezuju građane dve države. Tokom 140 diplomatskih odnosa imali smo i teških trenutaka pogotovo tokom devedesetih godina. Uveravam vas da je Srbija posvećena razvijanju naših odnosa u budućnosti. Da uživaju vrednosti slobode i jednakosti. Neka dugo živi prijateljstvo naših naroda i država“, rekao je Vučić.

Ceremoniji su prisustvovale brojne strane i domaće zvanice, kao i bivše i sadašnje diplomate.

„Sa našim partnerima nastojimo da ojačamo važne odnose SAD i Srbije. U nedavnom pismu ministru spoljnih poslova Srbije Selakoviću, sekretar Blinken rekao je da SAD podržavaju Srbiju. Jačamo političku i ekonomsku saradnju kako bismo ostvarili napredak i članstvo Srbije u Evropskoj uniji“, ukazao je u obraćanju Derek Hogan, prvi zamenik pomoćnika državnog sekretara u Birou za evropske i evroazijske poslove Stejt departmenta.

On je govorio i o partnerstvu SAD i Srbije u dva svetska rata i pozdravio liderstvo Srbije u regionalnom povezivanju.

Poruku povodom jubileja u odnosima Srbije i SAD imala je i Lora Kuper, zamenica pomoćnika američkog sekretara za odbranu, zadužena za Rusiju, Ukrajinu i Evroaziju.

„Naši odnosi samo jačaju. I to ne samo u političkom smislu već i kada je reč o vezama građana i naših vojski. Srbija igra važnu ulogu u obezbeđivanju regionalne stabilnosti. Prošlog septembra održane su vojne vežbe naših padobranaca – a imali smo i zajedničke sastanke u Beogradu“, rekla je Kuper.

Džona Herisa, komandanta Nacionalne garde američke države Ohajo sa kojom Vojska Srbije poslednjih godina blisko sarađuje, rekao je da je „posvećen razvijanju poverenja i mira u narednih 140 godina saradnje“.

Tokom ceremonije je zamenik državnog sekretara američke države Merilend Luis Borunda uručio specijalnu povelju zahvalnosti ambasadoru Srbije.

Među zvanicama su bili i novoimenovani američki izaslanik za izbornu reformu u Bosni i Hercegovini Metju Palmer kao i bivši američki ambasador u Srbiji Kajl Skot, ali i drugi brojni nekadašnji američki i međunarodni zvaničnici povezani sa Srbijom i Balkanom, poputnekadašnjeg visokog izaslanika međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Volfganga Petriča.

Tokom godine jubileja, najviše diplomatsko predstavništvo Srbije u Americi organizovalo je nekoliko manifestacija na kojima je u prisustvu američkih zvaničnika proslavljano diplomatsko povezivanje dve države na najvišem nivou, uspostavljeno 1881. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari