Vojislav Mihailović: Karađorđevići će sami, u okviru porodice, rešiti nesuglasice 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ/EV)

Zbog interesa države i građana svakako je bilo neophodno da se Skupština Srbije konstituiše ranije. Samim tim bi se stekli uslovi da se ranije i formira Vlada Srbije, koja bi imala puni legitimitet da donosi odluke od suštinske važnosti za budućnost naše zemlje. Vlast je vešto iskoristila manjkavosti u zakonu, koji ne ograničava broj ponavljanja izbora na pojedinim biračkim mestima, tako da imamo situaciju da smo skoro i zaboravili kad su bili izbori. Skupština će danas biti konsitituisana, a Vlada nije ni na vidku, kaže u razgovoru za Danas Vojislav Mihailović, poslanik i predsednik Pokreta obnove kraljevine Srbije.

Zbog čega ste odlučili da imate jedan poslanički klub, iako su se sve druge liste podelile ?

Ne postoji razlog za formiranje dva poslanička kluba od strane POKS i Novog DSS. Srpska koalicija NADA je formirana na isključivo programskoj osnovi i kao takva, sa usaglašanim ciljevima je izašla na izbore i zadobila poverenje građana. Smatramo da bismo prevarili i izneverili glasače kada bi smo se podelili. To što su se svi drugi podelili posle izbora samo govori o tome da su to bile tzv. cenzus koalicije, formirane iz interesa da bi se domogli poslaničkih mandata. Nas privilegije koje donose odvojeni poslanički klubovi ne zanimaju, nego zajednička borba za naše ciljeve i vrednosti.

Bićete druga najača opoziciona partija u parlamentu, šta to za vas znači?

Za nas je to bilo očekivano i ne tako veliko iznenađenje. Iznenađenje je bilo za one koji su pratili istraživanja javnog mnjenja i koji nam nisu davali velike šanse, ali za nas koji smo učestvovali u kampanji i obišli celu Srbiju, bilo je jasno da ćemo po rezultatu biti među prve četiri liste. Građanima je bilo dosta podela, svađa, mržnje i sa razlogom su glasali za nas koji se zalažemo za slogu oko ključnih nacionalnih pitanja, za departizaciju države i protiv partokratije, za prave a ne lažne diplome, za demokratizaciju društva i jačanje pravne države i nezavisnost institucija. Za promenu sistema vrednosti i državnog uređenja.

Šta će biti vaši prvi potezi u parlamentu, da li ste već pripremili neke zakone koje ćete predložiti?

Tražićemo da se Skupština izjasni o najavljenom Europrajdu u Beogradu, jer smatramo da to pitanje prevazilazi našu prestonicu i vrlo negativno zadire u samu srž našeg društva i porodice. Predlagaćemo zakone koji će uticati na decentralizaciju Srbije, jačanje lokalne samouprave, što je preduslov za njen ravnomeran razvoj. Vodićemo borbu protiv prakse u našoj zemlji da je partijska knjižica važnija od diploma. Naravno, otvorićemo pitanje oblika vladavine i državnog uređenja, da li Srbija treba da bude republika, ili kraljevina. Naš stav je tu veoma poznat, ali voleli bismo da se i neka buduća Ustavotvorna skupština izjasni o tome ili građani na referendumu posle duge i široke javne rasprave.

Više puta se čulo da ćete biti konstruktivna opozicija?

Nemamo problem sa tim da glasamo za svaki predlog zakona za koji procenimo da je koristan za državu, kao npr. za ponovno obavezno služenje vojnog roka. Takođe, ni da budemo protiv svih štetnih odluka i predloga u budućnosti, kao npr. osude ili uvođenja sankcija Rusiji. Bićemo protiv popustljive i snishodljive politike prema zapadu.

Ukoliko bude predloženo, pod pritiskom EU, uvođenje sankcija Rusiji, kako ćete se odrediti?

Vrlo protiv, jer je Rusija naš saveznik u borbi za primenu Rezolucije 1244 SB UN koja definiše Kosovo i Metohiju, kao sastavni deo Srbije. Naravno, ova moćna država nam je potrebna i kao saveznik zarad energetske stabilnosti. Mnoge države EU, poput Mađarske i nekih drugih sve više odbijaju da slepo slede politiku EU prema Rusiji, jer se ta politika pokazuje kao kontraproduktivna. Kada EU ne može da postigne jedinstvo unutar sebe same i disciplinuje svoje punopravne članice, čudi me tolika agresivnost da to mora Srbija, koja još nije ni blizu članica, niti će biti.

Koliko je moguća saradnja sa drugim opozicionim strankama i na čemu biste mogli da sarađujete?

Možemo sarađivati u borbi za demokratizaciju društva, veću slobodu medija, još bolje i pravednije izborne uslove i čitavom nizu drugih pitanja, od ekonomskih do ekoloških tema. Sa delom tzv. briselske opozicije ne možemo sarađivati po pitanjima odnosa prema sankcijama Rusiji, EU integracijama, jer smatramo da je to štetno po zemlju. Mi ne moramo biti formalno pravno članica EU da bismo razvijali naše ekonomske odnose sa državama zapadne Evrope. Oko toga se teško možemo složiti sa levičarskim, građanskim strankama i po tom pitanju smo konkretno udaljeniji od njih u odnosu na SNS.

Sa kime nećete uopšte sarađivati u parlamentu?

Nećemo sarađivati sa onima koji deluju suprotno interesima srpskog naroda, države Srbije i njenih građana, kao ni sa onima koji ruše pravni poredak zemlje, narušavaju vrlo krhke demokratske odnose i guše demokratiju.

 

Koliko rad vaše partije može da omete i koliku zabunu da izazove činjenica da u parlamentu postoje dva POKS-a?

Nema dva POKS-a. Članstvo je na izbornoj skupštini 3. januara razrešilo staro i izabralo novo rukovodstvo. Postoji jedan POKS i pojedinci koji su se lažno predstavljali kao POKS, uz podršku vlasti. POKS u skupštini ima sedam poslanika, a oni koji su zloupotrebili ime stranke na izborima uz podršku RIK imaju četiri poslanika i nemaju mogućnost da formiraju poslanički klub.

Kada očekujete da će taj spor biti rešen, odnosno ko će biti naslednik prvobitnog POKS-a?

Ministarstvo je pre par dana donelo konačno rešenje čiji je POKS, odnosno da sam ja upisan u registar kao zastupnik stranke, čime je stavljena tačka na podele. Drugačija odluka nije ni mogla biti, jer je izborna skupština na kojoj sam izabran za predsednika u svemu bila u skladu sa Statutom stranke. Mnogo pre ministarstva, svoj sud su dali na izborima građani i naše pristalice koji su svojim glasom našoj izbornoj listi dali puni legitimitet meni i našoj stranci. POKS je jedan, jedinstven sada i svi monarhisti su složno stali pod naš barjak.

Da li buduća vlada za svoj izbor može da očekuje glas NADE i pod kojim uslovom?

Mi smo se već izjasnili da nećemo podržati izbor nove Vlade Srbije, jer smo skeptični da će ona napaviti zaokret u odnosu na prethodnu, pre svega u demokratskim odnosima u društvu. Nismo dobili ni jasan odgovor kako će postupati vladajuća većina po pitanju zaštite državnih interesa na KiM, odnosa prema Republici Srpskoj, sankcijama Rusiji, kao ni pitanju daljeg nastavka tzv. evropskog puta u uslovima kako nam je jasno saopšteno da bez priznanja lažne države Kosovo nema ništa od toga.

Koji od aktuelnih ministara za vas nije uopšte prihvatljiv i zbog čega?

Ubeđen sam da nam u Vladi Srbije trebaju novi ljudi, mladi i energični, ali iskusni, ministri sa pravim diplomama, eksperti iz oblasti koje bi vodili. Bivši ministri to svakako nisu. Takve ministre smo imali samo u Kraljevini Srbiji. Uporedite samo kvalitet i stručnost ministara vojnih tog vremena, vojvode Radomira Putnika i Stepu Stepanovića, ili mog dedu npr. generala Dražu Mihailovića, sa Aleksandrom Vulinom i Nebojšom Stefanovićem iz sadašnjeg vremena i sve će vam biti jasno.

Da li vam je bilo ko nudio da uđete u novu Vladu Srbije i ako jeste zašto ste odbili ?

Niko nam nije nudio da uđemo u Vladu Srbije, možda i zato što smo još pre izbora jasno rekli šta su naši uslovi za učešće u njenom radu. Njih smo izneli u predizbornoj kampanji i oni su deo našeg programa i dobro poznatih ciljeva. Obračun sa partijskom državom, nacionalni interesi na prvom mestu, ali jednako i demokratija i pravna država. Otvaranje pitanje oblika vladavine, monarhije ili republike. Za sada ne postoji spremnost vladajuće većine da razgovaramo ozbiljno na te teme, jer smo lestvicu podigli izgleda previsoko. Ubeđen sam da će na političkoj sceni sazreti vreme da se o svemu ovome razgovara i dogovara jer je to preduslov za normalan život.

Svedoci smo i nesuglasica u kraljevskoj porodici?

Karađorđevići su zadužili srpski narod, još od Karađorđa koliko nije ni jedna druga porodica i žalosno je što se mnogi Srbi naslađuju i preuveličavaju njihove nesuglasice, kojih ima u svakoj porodici. Oni će to sami rešiti u okviru svoje porodice, neka niko ne sumnja u to. Srbija će imati kralja kada dođe vreme, a ko će od njih to dočekati, vreme će pokazati, ali po redu kao u svim monarhijama. Ja se nadam što pre i trudiću se da tako i bude.

Kako komentarišete najavu predsednika Srbije da ćemo živeti narednih osam meseci kao u vanrednom stanju i da zemlja krvari?

Predsednik ne greši kada kaže da je teška situacija za našu zemlju i da treba kao prioritet istaći nabavku energenata za zimske dane i pripremiti se za povećanje cena struje i druga poskupljenja. Ali, nastavak projekata poput izgradnje nacionalnog stadiona je u potpunom neskladu sa tim. Stadion jeste potreban ovoj zemlji, ali može da sačeka dok oluja ne prođe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari