Vojislav Mihailović kaže da je tvorac "izborne prevare" samo jedan čovek 1Foto FoNet Ana Paunković

„Samo jedan čovek je mogao da naredi gradonačelnicima i predsednicima opština da podnesu ostavke samo šest meseci pre isteka mandata, a to je Aleksandar Vučić. On je očigledno i idejni tvorac ove prevare i zbog toga će morati da odgovara kada se oslobode institucije ove zemlje njegovog direktnog uticaja.“

Ovo tvrdi u pisanoj izjavi za medije Vojislav Mihailović, predsednik Pokreta obnove Kraljevine Srbije.

Mihailović je, podsetimo, nekadašnji član Srpskog pokreta obnove, koji je u tom svojstvu bio i politički svedok pokušaja izborne krađe 1996. na lokalnim izborima, od strane vlasti lidera SPS Slobodana Miloševića.

„Sada je svakome jasno zašto su održani lokalni izbori u polovini Srbije zajedno sa republičkim izborima, a u drugoj polovini nisu, nego će biti na proleće u redovnom roku. Razlog leži u tome da bi tamo gde nisu bili lokalni izbori, SNS mogao da prebaci deo svojih birača u one gradove i opštine gde su bili, a najviše u Beograd i tako pokrije manjak svojih glasova u odnosu na opoziciju“, tvrdi Mihailović.

Krajnje logično bi bilo da smo imali izbore za lokalne samouprave sve istoga dana na proleće, kada im po zakonu isteknu mandati, ali tada ne bi smo mogli da imamo birače-nomade koji se sele po potrebi iz grada u grad ili uvoze iz drugih država, zaključuje predsednik POKS. Vojislav Mihailović.

„Nije Vučić toliko inteligentan da sam smisli ovako nešto, nego je ovo preslikani model Mila Đukanovića koji je to u Crnoj Gori radio decenijama i tako se održavao na vlasti, ali nije mogao doveka“, navodi takođe.

„Ovakva prevara koja se desila i u Beogradu, upisivanjem desetina hiljada glasača sa lažnim prebivalištima, ne sme biti dozvoljena i na ponovljenim izborima koji će očigledno biti održani u prestonici“, poručuje Mihailović.

„Oko ovoga sva opozicija mora da se složi i zajednički zatraži češljanje biračkog spiska sve dok on ne bude predstavljao realnu sliku stanovnika Beograda, koji jedini imaju pravo da odlučuju o tome kakav grad žele u budućnosti. Opozicija mora da onemogući održavanje svih izbora koji su zasnovani na prevari, izbornoj krađi i inženjeringu sa brojem birača i lažnih spiskova, jer za bojkot kao sredstvo pritiska, vlast očigledno ne mari“, smatra Mihailović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari