Vojvođanski klub: Tri decenije traje pustošenje, sledi borba protiv zatiranja Vojvodine 1Foto: Pixabay/ID 1913330

Predsedništvo Vojvođanskog kluba (VK) je na konstitutivnoj sednici jednoglasno usvojilo zaključak da će se „bez kompromisa, svojim radom i delovanjem, suprotstaviti teškom, tri decenije dugačkom, pustošenju Vojvodine od strane nasilničkih i korumpiranih vlasti“, saopšteno je danas iz te organizacije.

„Kulturno zaostajanje, ekonomsko propadanje, društvena provincijalizacija i nasilna etnifikacija Vojvodine, sprovode se sa željom da se njen identitetski, istorijski i kulturni kontekst prevrednuju, zatru, a ona sama svede na geografski pojam. Bez kompromisa, svojim radom i delovanjem, suprotstavićemo se takvim tendencijama šireći i članstvo i delatnost VK daleko izvan granica dosadašnje samodovoljnosti“, navodi se u saopštenju koje je potpisao predsednik kluba Milivoj Bešlin.

Ocenjeno je da situacija u društvu u Vojvodini „odavno nije bila složenija i beznadežnija“ i da će Vojvođanski klub „i dalje biti krovna organizacija za sve one koji se nisu pomirili sa agresivnim nacionalističkim nasrtajima na Vojvodinu, njen evropski identitet i njene vrednosti kulturne, društvene i nacionalne različitosti“.

„Vojvođanski klub ostaje nadstranačka i nevladina organizacija, otvorena za sve one kojima je interes Vojvodine na prvom mestu, bez obzira na to iz koje demokratske političke opcije dolazili ili bili partijski neopredeljeni. Pozivamo slobodoumni i građanski orijentisani deo društva, javnost i medije da nam u navedenim namerama pomognu i partnerski se pridruže projektima i angažmanu koje ćemo ubrzo pokrenuti“, piše u saopštenju.

Dodaje se da je Vojvođanski klub „sa neprijatnim iznenađenjem“ primio vest da su pojedini članovi nakon Izborne skupštine istupili iz tog kluba, a da su kao argument naveli navodne nepravilnosti u izbornom procesu.

„Vojvođanski klub neće ulaziti u javne polemike sa svojim bivšim nezadovoljnim članovima. Takođe, nećemo dozvoliti različite pokušaje diskvalifikacija legalno i legitimno izabranih predstavnika Vojvođanskog kluba“, stoji u saopštenju.

Pozvali su članove i „sve građane kojima je na srcu Vojvodina“ da „ostave po strani sujete“ i da im se „pridruže u borbi za povratak dostojanstva i integriteta Vojvodine, uprkos svim njenim protivnicima koji bi da je izbrišu kao politički i svedu na geografski pojam“.

Na konstitutivnoj sednici za potpredsednika Vojvođanskog kluba izabran je profesor Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu Lazar Lazić, a za sekretarku kustoskinja u Muzeju Vojvodine Kristina Meneši.

Članovi Predsedništva su i pedagoškinja Danica Stefanović, glumica Lidija Stevanović, advokati Dragomir Jankov i Veljko Milić, docent na Pravnom fakultetu Univerziteta Union u Beograd Marko Božić, novinar i docent na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu Dinko Gruhonjić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari