Vojvođanski odbori pred bojkotom stranačkih izbora 1Foto: Fonet/Aleksandar Levajković

Većina opštinskih odbora i delegata Demokratske stranke iz Vojvodine mogla bi da bojkotuje stranačke izbora zakazane za 2. jun, saznaje Danas od članova DS u Vojvodini.

Povod i razlog bojkota, kako kažu naši sagovornici, jeste to što je Statutarna komisija demokrata odbila žalbu koju joj je uputio predsednik Izvršnog odbora DS u Pokrajinskom odboru a kojom se ukazuje na niz prekršenih stranačkih dokumenata prilikom donošenja odluke o tome da se 2. juna u Beogradu održe i izbori za novo rukovodstvo vojvođanskog odbora.

Prema rečima naših izvora, ova odluka Statutarne komisije može prouzrokovati da minimum 22 vojvođanska odbora bojkotuju celu Izbornu skupštinu. Kako nam je rečeno, predsednik u ostavci DS Dragan Šutanovac trebalo bi sutra da otputuje u Novi Sad kako bi „ugasio požar“, ali je neizvesno da li će u tome uspeti.

Naša saznanja o mogućem bojkotu Skupštine vojvođanskih delegata i odbora potvrdio nam je i Nebojša Novaković, predsednik IO Pokrajinskog odbora, koji za Danas komentarišući odluku Statutarne komisije kaže da „usiljenim odlukama poput ove odlazeće stranačko rukovodstvo dodatno produbljuje jaz i nepoverenje u odnosu na članstvo i opštinske odbore“.

– Odluka je motivisana ličnim interesima pomenutih i nema pravno utemeljenje. Šteta koju nanose ima dalekosežne posledice po Pokrajinski odbor DS koji je uvek važio za njen progresivniji deo, a ovakvim odlukama se on potpuno degradira. Vojvođanski odbori ne odustaju od borbe za legitimne izbore u Pokrajinskom odboru i imaće u narednim danima spreman politički odgovor, na očigledno političku odluku Statutarne komisije, a ne pravnu – navodi Novaković. On se zahvalio članovima Statutarne komisije „koji su glasali u skladu sa pravom i koji nisu podlegli političkom pritisku i koji su ovog puta bili u manjini“.

Na pitanje može li se desiti da neki ili mnogi odbori bojkotuju izbore zbog ove odluke, on odgovara da to jeste jedna od mogućnosti.

– Još jednom ćemo se obratiti sa zahtevom da se oni odlože i raspišu u skladu sa pravilnicima. Ukoliko opet ne naiđemo na razumevanje, bojkot većine odbora iz Vojvodine kao i delegata na skupštini je izvestan – kaže Nebojša Novaković.

Podsetimo, na predlog Miroslava Vasina, predsednika Pokrajinskog odbora DS, na telefonskoj sednici doneta je odluka da se izbori za vojvođanski odbor održe istog dana kada i izbori za novo stranačko rukovodstvo. Vasin je svoj predlog obrazložio racionalnošću i ekonomičnošću jer je partija u teškoj finansijskoj situaciji, kao i time da je Pokrajinski odbor duže od godinu dana u v. d. stanju. Zbog toga se Novaković, početkom maja, obratio statutarnoj komisiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari