Vonidelić: RIK nije u skladu sa zakonom 1Foto: Media centar

Član Republičke izborne komisije (RIK) Vesna Rakić Vodinelić izjavila je da je to telo odbilo zahtev koji su podneli ona i Ljiljana Benać Šantić, kao predstavnice grupe građana „Za Srbiju bez straha“, da Skupština Srbije uskladi sastav RIK sa zakonom.

Na osnovu zakona, nijedna stranka ili koalicija ne može imati više od polovine predstavnika u stalnom sastavu bilo kog tela za sprovođenje izbora, pa tako ni u RIK, istakla je u pisanoj izjavi Rakić Vodinelić, koja je u tom telu ispred predsedničkog kandidata Saše Jankovića.

Od 17 članova stalnog sastava RIK, njih 12 su predstavnici koalicije koja je kandidovala Aleksandra Vučića, čime je prevaziđena čak i dvotrećinska većina.

Rakić Vodinelić je precizirala da se zahtev koji je iznela na sednici RIK odnosio na to da se zakaže sednica Skupštine, koja bira stalni sastav RIK, kako bi se njen sastav uskladio sa zakonom.

Članovi RIK su većinom glasova odbili predlog da se to uvrsti u dnevni red, pa je ono razmatrano pod tačkom razno.

Prema rečima Rakić Vodinelić, predsednik RIK je potom odbio da stavi na glasanje taj predlog, pod izgovorom da je nemoguće glasati u delu diskusije koja se vodi pod tačkom razno.

Sama činjenica da RIK radi u nezakonitom sastavu izaziva sumnju da postoje namere da izborni proces ne bude regularan. Zbog toga će grupa građana „Za Srbiju bez straha“ upotrebiti sva pravna sredstva predviđena u ovakvim situacijama, najavila je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari