Vučević: Vučić ima moralnu odgovornost i obavezu prema građanima da se kandiduje za predsednika Srbije 1Foto: FoNet/ Bozana Pavlica

Aleksandar Vučić ima moralnu odgovornost i obavezu prema građanima Srbije da se opet kandiduje za predsednika Srbije, rekao je danas gradonačelnik Novog Sada i potpredsednik Srpske napredne stranke (SNS) Miloš Vučević i najavio da će kandidat SNS biti predstavljen krajem januara.

On je u jutarnjem programu TV Prva naglasio kako Vučić ima obavezu da „nastavi da radi ono što je radio prethodnih pet godina, jer treba da završi šta je započeo, a i SNS nema boljeg kandidata“.

„Pretpostavljam da ćemo krajem januara imati Glavni odbor gde će se predstaviti kandidat“, kazao je Vučević dodajući da, što se njega tiče, kandidat treba da bude Vučić.

S obzirom na to da su najavljeni i stranački izbori, na pitanje Vučeviću da li će on biti kandidat za predsednika SNS, on je odgovorio da o tome do sada nije bilo reči i da će se do jeseni organizovati skupština stranke kada će se odlučivati o tome ko će biti njen predsednik.

„Neće biti lako da ga nasledite, ko god to da bude, zato što s jedne strane imate prednost, jer imate uređenu, dobro organizovanu stranku, jednu od najbolje organizovanih stranaka u Evropi“, rekao je Vučević.

On je objasnio da je sa druge strane teško naslediti Vučića na čelu stranke, jer je snažan lider, pa će se onaj ko dođe posle njega uvek porediti sa njim.

Kada je u pitanju unutrašnja stabilnost stranke, Vučević tvrdi da „nema različitog strujanja u smislu ‘frakcionašenja'“, ali da je „prirodno da u stranci koja ima 700.000 članova bude različitih mišnjenja“.

On je rekao da je SNS partija koja želi da obuhvati birače „sa razlčitih političkih pozicija, nije usko ideološki profilisana, već programski organizovana stranka“.

Vučević je podsetio da su sada u SNS ljudi koji su bili ranije u različitim strankama, „pa nije moguće da svi isto misle o svemu“.

Neki su za to da Srbija bude više okrenuta ka Rusiji, drugi da treba da ide ka NATO paktu, jedni da budemo neutralni, jedni su za izmenu Ustava, drugi protiv, istakao je Vučević napominjući da postoji unutrašnji pluralizam, što je ocenio kao dobro.

„Da li svi isto mislimo, da li pijemo kafu – ne, ali smo jedinstvena organizacija, u to nemojte da sumnjate“, poručio je on.

Vučević smatra da će svi predstavnici opozicije učestvovati na predstojećim izborima, a kada je u pitanju politička grupacija okupljena oko lidera Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa, tvrdi da tu postoje unutrašnji problemi i pitanja koga da kandiduju.

„Ako nekog kandiduju – da li će se on posle nametnuti i kao njihov lider, a da li će oni koji ga kandiduju moći sutra da ga kontrolišu ili će ta neka nestranačka ličnost ući u njihove stranačke strukture ili ne“, istakao je Vučević.

Govoreći o koaliciji sa Socijalističkom partijom Srbije (SPS), Vučević je rekao da na lokalu ima primera dobre saradnje, ali i onih gde bi to moglo da bude bolje.

Kako je ukazao, logično da postoji jedan zajednički kandidat za predstojeće izbore, ali da je pitanje da li je bolje da SNS i SPS izađu na jednoj ili dve liste.

„Bliži sam stavu da ćemo ići na dve liste“, zaključio je Vučević, koji očekuje da SPS podrži kandidata SNS, jer ne vidi „koga drugog bi kandidovali“.

Osvrnuvši se na to da je Novi Sad ove godine evropska prestonica kulture, Vučević je poručio da je to velika stvar za Novi Sad i njegova želja koja se ispunila.

Najavio je da će tokom godine biti organizovano više od 3.000 događaja, uključujući koncerte, tribine, radionice, predstave i izložbe.

Za sve to, Novi Sad ima novca, rekao je gradonačelnik napominjući da Grad dobija sredstva i od Republike i iz privatnih fondova.

Prema njegovim rečima, projekat je koštao 35 miliona evra, a evropska praksa pokazuje da se na jedan uloženi evro vraća od tri do devet evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari