Vučević: Zabrinuti smo zbog vojnog sporazuma Prištine i Turske, odgovorićemo adekvatno 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN KARADAREVIĆ)

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas da je Srbija zabrinuta zbog potpisivanja okvirnog vojnog sporazuma između Prištine i Turske, kao i da država pažljivo prati šta se dešava, te da će imati adekvatan odgovor.

„Ne samo politički, nego ćemo naše kapacitete prilagoditi svim izazovima, rizicima, pa i opasnostima za našu otadžbinu, jer se postavlja pitanje – za koga i za šta se naoružava takozvana kosovska vojska. Još jedna albanska vojska, de fakto, kada pogledate etnički sastav“, rekao je Vučević novinarima u beogradskoj kasarni na Topčideru, nakon prikaza vojnog naoružanja i opreme Vojske Srbije (VS).

Ponovio je da je to suprotno i Vojno-tehničkom sporazumu i Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244, kao i da predstavlja „direktno kršenje svih normi međunarodnog prava“, dodajući da saradnja Turske i Prištine „nije nova stvar“.

„NATO ne sarađuje institucionalno sa takozvanim Kosovskim snagama bezbednosti, ne učestvuje kao alijansa u transformaciji u ono što oni zovu Kosovske oružane snage, što je inače suprotno njihovom Ustavu, ali pojedine zemlje članice su snažni kontributori u tom procesu, a Turska je tu možda i lider“, kazao je on.

Dodao je i da se u Prištini razgovara o obaveznom vojnom roku, dodajući da je situacija „iz dana u dan sve komplikovanija“.

Govoreći o rezultatima VS u 2023. godini, naveo je da su oni pozitivno ocenjeni i da je zabeležen očigledan napredak.

„Ne mali fokus smo stavili i na stvari koje su za nas izazovne, ali i na stvari koje moraju biti bolje, koje moramo da popravljamo, koje moraju biti još kvalitetnije, u godini koja je počela“, kazao je Vučević.

Naveo je da je zadovoljan onim što je VS uradila u 2023. godini i čestitao načelniku Generalštaba i vojnicima na ostvarenim ciljevima, navodeći da će oni biti još viši u tekućoj godini.

„Čeka nas puno zadataka u 2024. godini. Verujem da će VS, na ponos svih građana, biti garant bezbednosti i očuvanja suvereniteta i nezavisnosti naše države i najsnažniji odvraćajući faktor prema svima koji nisu dobronamerni“, rekao je ministar odbrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari