Da li Vučićevo "raseljavanje" birača kao izborna mahinacija razdvaja beogradske od redovnih lokalnih izbora? 1foto (BETAPHOTO/EMIL VAS)

Sve očigledniji i brojniji dokazi o tome da režim Aleksandra Vučića seli birače iz ostalih gradova u Srbiji u Beogradu, pogotovo targetirajući teške socijalne slučajeve i najsiromašnije kategorije stanovništa, potplaćujući ih za tu „avanturu“ sa dve, dve i po hiljada dinara, ispostavjaju pitanje o tome da li Aleksandar Vučić upravo zbog ovakve izborne mahinacije izbegava da spoji beogradske sa redovnim lokalnim izborima.

Preseljenje birača svakako može da bude jedan faktor u odluci da se razdvoje izbori u Beogradu i drugi lokalni izbori – kaže za Danas Aleksandar Ivković, istraživač Centra savremene politike.

To ćemo znati sa većom sigurnošću kada SNS otkrije kada planira da održi ostatak lokalnih, dodaje.

– Teorijski, oni mogu da budu i u avgustu, mada bi to bilo zaista nezgodno zbog leta i odmora, uključujući i članova SNS. Ali, ako odluče da ostatak lokalnih održe, na primer, početkom jula, biće apsolutno prostora za sumnju da planira još organizovanih preseljenja birača – kaže sagovornik Danasa.

To, doduše, ne mora da bude jedini razlog za odluku o razdvajanju – kaže dalje – ono može da se objasni i namerom da se iscrpe aktivisti i birači opozicije koji bi morali da izlaze na više izbora u kratkom razmaku. U tom aspektu je SNS u prednosti jer ima veću disciplinu svojih pristalica, mada je ovo sada već nivo učestalosti kampanja koji nas navodi da se zapitamo da li i ta disciplina ima svoje granice – smatra naš sagovornik.

Prema rečima Dejana Bursaća, istraživača Instituta za fiozofiju i društvenu teoriju, „nema previše političke logike u tim datumima izbora u aktuelnom izbornom ciklusu koji traje od decembra prošle godine a trajaće izgleda do leta“.

– SNS je do sada bio vrlo racionalan u tim stvarima u smislu toga toga da su gledali da spoje sve izbore na jedan dan, da bi time maksimizovali rejting Aleksandra Vučića, pre svega i na nižim nivoima izbora – kaže sagovornik Danasa.

Kako dodaje, sad sa ovim mogućim razdvajanjem i onoga što smo videli na decembarskim izborima, kada je reč o neregularnostima, svakako da otvara jednu vrstu sumnje u to da se radi o mogućim neregularnostima u vezi sa preseljenjem, odnosno migracijom birača.

– Verovatno tu ima još nekih aspekata sa kojima SNS računa, kao što su fokusiranje na određene opštine, preseljenje aktivista, jer mi znamo da oni često za neke terenske akcije u nekim kritičnim opštinama angažuju svoje aktiviste iz drugih opština, koji dođu da pripomognu i slično… – kaže Bursać.

Opet, napominje dalje, postavlja se pitanje zašto bi ovaj izborni ciklus bio razdvojen.

– Ukoliko već hoćete da prevozite i da dovodite birače koji su fiktivno prijavljeni, onda je logično da imate beogradske izbore u 17 lokalnih opština i gradske izbore na isti dan da biste iskoristili te birače. Ostaje da se vidi kako na kraju izgledati ti datumi izbora, jer to još nije definitivno da će biti razdvojeni, ali i da vidimo šta će se dešavati na sam dan izbora pa bismo mogli da vidimo i koja je bila logika ove izborne ujdurme u kojoj smo već šest meseci – zaključuje sagovornik Danasa.

Podsetimo, Srbija protiv nasilja podnela je krivične protiv liste Borisa Tadića i Saše Radulovića za falsifikovanje potpisa za učešće na izborima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari